blank

U SCK „Sveti Sava” predstavljen novi roman Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim” (FOTO+VIDEO)

YouTube video

U prepunoj sali Zadužbine Dušana Radića sinoć je predstavljen novi roman Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim”, koji govori o nobelovcu Peteru Handkeu, a koji je izdala Srpska književna zadruga.

U razgovoru o novoobjavljenoj knjizi Kusturica je rekao da delo ima tri toka: jedan je putopisni, drugi je izmišljen Handkeov prelazak na žici preko Drine, koja spaja i razdvaja sve osim autentičnosti i čovečnosti, a treći je piščev put u Stokholm da primi Nobelovu nagradu za književnost koju ne bi ni dobio, kako kaže, da nije prešao na srpsku stranu.

blank
„Ja u poslednje vreme sve češće izgovaram jednu skrivenu ideju. Da nije prešao na srpsku stranu, on verovatno nikad i ne bi dobio Nobelovu nagradu. Što je prava inverzija. Pričalo se neprestano da on ne dobija Nobelovu nagradu zato što je na srpskoj strani, a u stvari njega je preporučila njegova hrabrost”, rekao je Kusturica.

Kusturica je priznao da mu je isprva bilo teško da definiše Handkea i da je, čitajući njegove knjige, shvatio da je piščevo glavno inspirativno područje bila filozofija Fridriha Ničea. Reditelj se prisetio da je austrijskog pisca upoznao nakon što ga je on jedini branio od napada francuskog filozofa Bernara Anrija Levija i globalista, te da je njegov pobednički film iz Kana „Andergraund” tzv. srpsko-američka propaganda i delo koje treba ignorisati.

blank

Prema njegovim rečima, Handke nikad nije pripadao nijednom pokretu ali je ostao dosledan svojoj literaturi. Njega nije zakačila nijedna vrsta masovnih struktuiranih pobuna, ali je na kraju na srpskom slučaju razvio pobunu, koja je imala najveći efekat.

Kusturica je na kraju podsetio da je Handke posetio Beograd tokom NATO bombardovanja 1999. godine, i da je, kako je rekao, trebalo nešto da se napiše kao dokument o vrednosti ovog čoveka.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.