blank

U toku je najveća rasprodaja na svetu

blank

U Kini, ali i u drugim zemljama, u toku je Dan samaca, najveća onlajn rasprodaja na svetu. Kompanija “Alibaba” Džeka Maa pokrenula je ovaj festival maloprodaje 11. novembra 2009. godine.

Procenjuje se da je kompanija “Alibaba” lane ostvarila promet od 75 milijardi, a JD.com 41 milijardu dolara, prenose mediji.

Ove godine, zarada “Alibabe” mogla bi da dostigne 90 milijardi dolara.

KAKO JE SUBOTIČANIN PROŠLE GODINE U KINI DOŽIVEO DAN SAMACA, PROČITAJTE OVDE.

Kao sve što počinje u Kini, Dan samaca je takođe određen snažnom simbolikom. Izgoovr 11. 11. na kineskom jeziku zvuči vrlo slično izrazu „jedan život, jedno življenje“ ( 一生一世 – yi sheng yi shi).

Postoje dve urbane legende o nastanku Dana samaca. Obe svedoče da je Dan samaca kao nezvanični praznik nastao u Nanđingu.

Prva urbana legenda kaže da je student univerziteta u pomenutom gradu, po imenu Guang Gun, bio zaljubljen u koleginicu koja je na drugoj godini studija preminula zbog karcinoma. Neutešni Guang Gun je zbog smrti voljene palio sveće po studentskom domu, a 11. novembra, na njegov navodni rođendan, pridružili su mu se drugari, da ne bude sam.

Druga urbana legenda govori o četvorci studenata Univerziteta u Nanđingu koji su 1993. godine odlučili da 11. novembar obeleže kao dan svoje usamljenosti, nasuprot ideji proslave Svetog Valentina.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.