blank

Vojvodinašume: U toku planska seča stabala na tri mesta u okolini Subotice

blank

“Krajnji cilj gazdovanja šumama jeste stabilna i vitalna šuma, koja je kao takva i ekonomski vredna. Da bismo je imali, moramo stare šume obnavljati blagovremeno. U pomenutim procesima, seča obnove se podrazumeva”, navedeno je u odgovoru Vojvodinašuma našoj redkciji

U okolini Subotice, na području kojim gazduje Javno preduzeće “Vojvodinašume”, u toku je planska seča na tri lokaliteta. U pitanju su redovne seče, odnosno seče obnove i proredne seče, planirane važećom Osnovom gazdovanja šumama za period od 2020. do 2029. godine, kao i izvođačkim projektima gazdovanja šumama za 2021. godinu, navedeno je u odgovoru dr Marka Marinkovića, izvršnog direktora za šumarstvo, ekologiju i razvoj Javnog preduzeća Vojvodinašume” našoj redakciji.

Prema navodima dr Marinkovića, pomenute tri lokacije planske seče nalaze na potezu Radanovac – Palić.

Prva je lokacija 67/i, površine 4,93 hektara (gazdinska klasa 475). Na njoj se obavlja proredna seča (80,44 kubna metra crnog bora i 30,83 kubika belog bora. Osnovom je planiran jači zahvat (294,70 kubika crnog i 14,80 kubika belog bora).

blank

Foto: Dejan Vujinović

Druga je veštački podignuta sastojina crnog bora, označena kao 75/a, površine 3,11 hektara (637,4 kubika crnog bora i 2,18 kubika bele topole). U pitanju je završni sek oplodne seče (seku se preostala stabla nakon oplodnog seka). Na ovoj površini planirana je sadnja 5.184 sadnice crnog bora.

Treća lokacija na kojoj se trenutno seku stabla je parcela 83/a, površine 29,68 hektara. Po sredi je, prema dopisu dr Marinkovića, čista seča kao način obnavljanja šuma. Doznačeno je 1.968,01 kubik bele topole, 119,63 kubika crnog bora, 65,39 kubika američkog jasena i 882,20 kubika bagrema. Planirana je vegetativna obnova bagrema.

“U svim slučajevima, nakon seče na površini gde se ista sprovodi, ostaje šuma i u budućnosti. U prvom slučaju je u pitanju proredna seča. Dakle, seku se samo pojedinačna stabla, uklanjaju se ona koja predstavljaju smetnju razvoju onih stabala koja ostaju, zatim bolesna i oštećena stabla. U drugom slučaju se radi seča obnove, završnim sekom oplodne seče. Tu će biti sprovedena sadnja sadnicama crnog bora, nakon završene seče. U trećem slučaju u pitanju je vegetativna obnova šume bagrema. Ovo je način obnove koji je predviđen uglavnom za šume bagrema i podrazumeva povređivanje žila bagrema nakon seče.

Nakon toga, prirodnim putem nastaje nova šuma bagrema. Bagrem je vrsta velike izbojne moći i on može da se obnavlja na takav način. Nakon toga sprovode se sve neophodne mere nege (čišćenje, uklanjanje neželjenih vrsta, prorede), kako bismo dobili kvalitetnu šumu”, navedeno je u dopisu Vojvodinašuma našij redakciji.

U pomenutom dopisu, dr Marinković je istakao da seča šuma nije prioritetni cilj Vojvodinašuma, kao i da ekonomska dobit u ovom slučaju nije u suprotnosti sa ekološkim efektima.

„Krajnji cilj gazdovanja šumama jeste stabilna i vitalna šuma, koja je kao takva i ekonomski vredna. Da bismo je imali, moramo stare šume obnavljati blagovremeno. U pomenutim procesima, seča obnove se podrazumeva“, navedeno je u dopisu.

U odgovoru dr Marinkovića dalje se kaže da se planski posečeno drvo prodaje lokalnom stanovništvu kao ogrev, dok se tehničko drvo (trupci, tehnička oblica) prodaju prerađivačkim pogonima drvne industrije (pilanama), s kojima Vojvodinašume imaju zaključene ugovore.

„U prerađivačkim pogonima drvo se dalje prerađuje u odgovarajuće proizvode od drveta koji nalaze svoj put do domaćeg ili inostranog tržišta. Uloga šumarstva u snabdevanju drvnim proizvodima je od izuzetnog značaja, jer je drvo i dalje jedan od najtraženijih i najcenjenijih materijala koji je uz to i ekološki prihvatljiv. Drvo je jedini biorazgradivi i obnovljivi gradjevinski materijal i kao takav veoma pogodan za održivu gradnju“, navedeno je u odgovoru Vojvodinašuma našoj redakciji.

Foto: Dejan Vujinović, Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.