blank

Znamenite Srpkinje kao inspiracija (VIDEO)

YouTube video

Danas kada se žene i dalje bore za rodnu ravnopravnost, često bez uspeha samo zbog svoga pola, nedovoljno osnažene čak i sad, u savremenom dobu, neophodno je da se češće setimo Srpkinja koje su nam olakšale samo postojanje i rad.

Znamenite Srpkinje su otvorile vidike, tako što su svojim delovanjem na svojim poljima bile prve, dovoljno hrabre i borbene da za sve nas, danas, postave standarde. Da nas više cene, podržavaju i proslavljaju ako već nisu njih, u njihovo doba.

Jelena Anžujska – osnivačica prve škole, Monahinja Jefimija – prva književnica, Kneginja Milica Hrebeljanović – prva diplomatkinja, Marija Maga Magazinović – prva balerina i novinarka, Draga Ljočić – prva lekarka samo su neka od imena koja su zapisana za večnost i čast svim ženama na ovim prostorima.

blank
Foto: Subotičke.rs

Jedna profesorka, svojim đacima prvog razreda Tehniče škole „Ivan Sarić“ bila je mentorka na projektu „Znamenite Srpkinje“. Da nije bilo Jelene Anžujske, danas možda ova profesorka ne bi imala mogućnost da svoje znanje prenosi na mlađe generacije. Kako bi se osnažile devojke, što je bio i cilj projekta, proučavali su se životi ovih znamenitih žena koje bi trebalo da pominjemo i slavimo svakog dana, a ne samo osmog marta.

Možda se među mladima koji su radili na projektu krije neka nova Mileva Ajnštajn – naučnica, Jelisaveta Načić – prva arhitektica, samo se nadamo da više neće biti potrebe da se neka od njih pokaže kao Milunka Savić, ratnica, najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, nego da sve budu kao Ksenija Atanaasijević, prva naučnica u Srba.

I dok se još uvek vodi polemika da li treba da koristimo rodno senzitivni jezik, valja podsetiti da taj jedan dan u godini, koji je posvećen ženama, ne treba da bude i jedini. Ovi momci i devojke su nas podsetili na znamenite žene koje Srbija ima i zbog kojih možemo svi mi, s ponosom da kažemo da su deo naše istorije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.