blank

Zoološki vrt nezaobilazna stanica na Paliću (VIDEO)

YouTube video

Palićki Zoološki vrt privlači značajan broj turista, ali mu se uvek rado vraćaju i posetioci iz Subotice i okoline. Prema rečima Jelene Toljagić, koordinatorke obrazovnih i promotivnih aktivnosti, ova ustanova može da se pohvali da nije osetila teškoće i smetnje u radu usled pandemije, te da broj posetilaca raste.

– Posetioci su i dalje tu. Oni koji nisu mogli da putuju, ostali su u Srbiji, pa im je Zoološki vrt bio jedna od stanica koje su posetili. Broj posetilaca je isti kao prethodnih godina, možda čak malo veći – navela je Jelena Toljagić.

blank

Desetak mladunčadi, koliko ih je na svet došlo u Zoološkom vrtu na Paliću od početka godine, dodatno privlači zainteresovane.

– Početkom godine uvek nas obraduju eland antilope. One kao da rezervišu januar i februar za sebe. Na svet su došle tri ženkice – Sunčica, Nika i Maja. Imamo i blizance dikobraza, a od pre nekoliko dana i mužjaka alpake. On je čisto bele boje, pa smo da nazvali Sneško. Ovog puta nismo birali ime preko društvenih mreža, nego smo sami odlučili da se tako zove – rekla je Toljagić.

blank

Ono što je sve veoma iznenadilo i obradovalo, jeste prvo mladunče američkog bizona u palićkom Zoološkom vrtu.

– Antilope i bizoni su uvek napolju, imaju svoju nadstrešnicu, pa se mladunci mogu videti odmah nakon što dođu na svet. Alpaka je na svet došla na očigled posetilaca pre samo nekoliko dana. Tog dana je mladunac već stao na noge – navela je koordinatorka Jelena.

Osim što je Zoološki vrt bogat raznovrsnim i retkim životinjama, ono što ga dodatno krasi jeste flora, što ga čini i botaničkom baštom. Prema rečima Jelene Toljagić, u ovoj ustanovi postoji nekoliko biljnih vrsta koje su tu bile i pre nego što je Zoološki vrt nastao, pre sedamdeset jednu godinu. Najstariji je hrast lužnjak.

blank

– Stablo hrasta lužnjaka je jedno od najstarijih u Zoološkom vrtu. Postoje još dvastabla približne starosti oko 300 godina. Njihova vrednost je bila prepoznata kada se pravio raspored za volijere i staze za posetioce, kako bi bili sačuvani – poručila je Toljagić.

Kao zanimljivost, Toljagić je istakla da je korenski sistem pomenutog hrasta lužnjaka razgranatiji nego njegova bujna krošnja.

Krošnja i hlad pogoduju svima na visokim temperaturama, međutim, kako je Jelena Toljagić navela, životinje se na različite načine rashlađuju i okrepljuju – neki dobiju bazenčiće sa vodom, a neki već u svom staništu imaju vodu i vrlo rado se kupaju.

blank

– Dobijaju rashlađene lubenice da se zaslade i rashlade. Potrebno im je dosta sočnog povrća, voća i vode – rekla je.

Ipak, Toljagić  je upozorila da je jedno od glavnih pravila Zoološkog vrta da posetioci ne smeju da hrane životinje.

– Neko uvek donese keks ili čips, a to za životinje nije dobro, kao što nije ni za nas, jer ti proizvodi sadrže aditive. Životinje svako jutro dobijaju obrok, a majmuni, medved i još neke životinje dobijaju i užinu tokom dana, dok uveče svi ulaze unutra da večeraju – poručila je i zamolila posetioce da ne hrane životinje jer time remete njihov digestivni trakt.

blank

Zoološki vrt Palić je tokom leta otvoren svakog dana, čak i praznikom, od 9 do 20 časova. Cena ulaznica za odrasle iznosi 300 dinara, dok deca od 7 do 15 godina, penzioneri i grupa od više od deset osoba plaćaju 200 dinara po osobi. Besplatan ulazak imaju deca do 7 godina, a porodična karta iznosi 800 dinara.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.