blank

Bagrem procvetao nikada ranije, pčelari strahuju – da li ćemo imati meda

Sunčani i topli dani ubrzali su vegetaciju biljaka i izmamili pčele iz košnica. Iskusni pčelari strahuju da bi zbog izuzetno ranog cvetanja bagrema paša mogla da podbaci. Stručnjaci savetuju da se prilikom biranja lokacija za postavljanje košnica pčelari oslone na nauku, piše RTS.

blank
Foto: Bianca Ackermann on Unsplash

Za dvadeset godina pčelarenja Srđan Stanojević iz okline Aleksinca ne pamti da su pčele ovako rano bile aktivne. Pre sedam godina jesu poranile, ali ne ovoliko i tada su prinosi meda bili ispod proseka. Trenutno, kaže, strepi zbog najavljenog zahlađenja.

“Nisam optimista što se tiče bagremove paše. Dan je još kratak, što će samo po sebi smanjiti prinos, a tu je i prevelika nežnost biljaka usled prebrzog rasta zbog visokih temperatura. Takođe, pčele u proseku nisu dostigle potrebnu snagu za kvalitetno iskorišćenje bagremove paše, čak i kad bi ona odlično zamedila”, objašnjava Srđan Stanojević, pčelar iz Žitkovca kod Aleksinca.

Osim mogućeg izmrzavanja bagrema zbog najavljenog zahlađenja, brinu ga hladne noći i suša koja ume da poremeti medenje biljaka.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Na toplijim lokacijama bagrem se već rascvetao. Treba blagovremeno istražiti ovu biljku na različitim nadmorskim visinama. Veoma je važno iskoristiti svaki medonosni dan tamo gde u datom trenutku bagrem bude najbolje medio”, dodaje sagovornik RTS-a.

Strah pčelara od blage zime i kasnih mrazeva

Stručnjaci kažu da ni pčele, ni pčelari ne vole blage zime, poput ove koje smo donedavno imali. U takvim godinama vegetacija kreće rano i podložnija je mrazevima. U prethodnom periodu u mnogim krajevima, navode u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, bilo je izmrzavanja bagrema, ali manje nego prošle godine. To se lako može utvrditi praćenjem njegovog razvoja na različitim lokalitetima.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.