blank

Rusija od 1. februara zabranjuje prodaju svoje nafte zemljama koje su ograničile njenu cenu

Rusija će od 1. februara naredne godine zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste ograničenje cena tog ruskog energenta.

blank
Foto: Pixabay

Evropska unija, G7 i Australija su početkom decembra fiksirali cenu barela ruske nafte na 60 dolara.

“Zabranjena je isporuka ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da ugovori za te isporuke direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma ograničenja cena. Utvrđena zabrana važi u svim fazama isporuka do krajnjeg kupca”, navodi se u uredbi koju je danas potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Navodi se da dokument stupa na snagu 1. februara 2023. i važiće do 1. jula 2023. godine. Zabrana snabdevanja naftom utvrđena ovom uredbom primenjivaće se direktno od 1. februara, a zabrana isporuke ruskih naftnih derivata “od datuma koji odredi Vlada Ruske Federacije, ali ne ranije od dana kada uredba stupa na snagu”, navodi se u tekstu, prenosi ruska agencije TASS.

Embargo na isporuku ruske nafte pomorskim putem u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra. Zemlje EU su se takođe dogovorile o podesivom plafonu cene ruske nafte koja se isporučuje morem na 60 dolara po barelu. Sličnu odluku donele su i zemlje G7 i Australija.

Zapadne zemlje zabranile su svojim kompanijama da pružaju transportne, finansijske i osiguravajuće usluge tankerima koji prevoze naftu iz Rusije po ceni većoj od dogovorenog limita.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.