blank

Testom iz matematike danas počinje proba male mature

Žamor, šuškanje, priča danas su odzvanjali u svom školama u Srbiji više nego obično.

blank
Foto: Subotičke.rs

Osmaci su polagali probni prijemni iz matematike, a sutra ih čekaju srpski jezik i test iz izbornog predmeta, umesto nekadašnjeg kombinovanog. Ova probna mala matura je simulacija završnog ispita koja pomaže da se učenici završnih razreda osnovne škole što bolje pripreme za testiranje u junu mesecu.

„Godinama unazad u martu mesecu se radi simulacija pravog ispita, od organizacije, tehničkih detalja do dokumentacije i vremena za izradu testova. Ovo je bitno i za učenike, nastavnike ali i roditelje, gde se vidi gde đaci eventualno treba da promene pristup predmetu i šta treba provežbati do pravog ispita. Rezultati pokazuju šta treba da se nauči do ispita u junu. Novina je to što nema kombinovanog, već izborni test. U našoj školi, ali mislim da je to slučaj sa većinom škola, izabrana je biologija, pored geografije, istorije, fizike i hemije. 97 učenika danas polaže matematiku, od toga 12 na mađarskom jeziku. Nastavnici odmah rade proveru I objavljuju je u što kraćem roku”, reči su Marine Milodanović, direktorke Osnovne škole „Jovan Mikić”.

Probni završni ispit organizuje se da osmaci provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem završnog ispita.

“Probni završni ispit daje nešto slabije rezultate nego pravi. Mi imamo izuzetne rezulate godinama unazad i veliki procenat osmaka koji upisuju prvu želju, u srednjim školama”, Marina Milodanović.

Usledila je prozivka učenika i objašnjenje nastavnika, dateljno, o tome gde stoje đačke knjižice, popunjavanje testova olovkom i hemijskom, popunjavanje obrazaca i slično.

Osim trećeg testa na maloj maturi promenjen je i način bodovanja. Uspeh iz škole nosi 60 bodova, dok se na maloj maturi može ostvariti 40. Testovi iz matematike i srpskog nose po 14 bodova, dok treći test nosi 12 bodova.
Učenici osmog razreda završni ispit će polagati 21, 22. i 23. juna. Na malu maturu moraju da izađu svi osmaci, jer je to vrhunac osnovnog obrazovanja. Da bi upisali željenu srednju školu važno je da ostvare što bolji rezultat na testiranju.

Prvi april je i prvi dan prijave dece u osnovnu školu. Kako bi se škole što bolje predstavile organizuju se „otvorena vrata”, a OŠ „Jovan Mikić ne zaostaje za tom praksom:

„Pozivamo roditelje i buduće prvake sa naše teritorije u našu školu, uz prisustvo stručne službe i učitelja, dajemo osnovne informacije koje treba da znaju pre izbora škole. Veliki broj budućih prvaka je bio u poseti. Naš teren je takav da se naselje širi, i mi smo u tendeciji rasta upisa budućih parka i očekujemo da ćemo upisati tri srpska i jedno mađarsko odeljenje”, dodala je Marina Milodanović, direktorka OŠ „Jovan Mikić”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.