blank

Palićki filmski festival od 12. do 18. septembra

Jovana Đukić

Ovogodišnji, 27. po redu, Festival evropskog filma na Paliću biće održan od 12. do 18. septembra. U organizaciji Otvorenog univerziteta u Subotici, filmovi će biti prikazivani u bioskopima „Eurocinema“, Art bioskopu „Lifka“ i „Abazija“ na Paliću.

blank
Foto: Festival evropskog filma Palić

Publika će ove godine imati priliku da odgleda više od sto filmova, podeljenih u 15 različitih selekcija i programskih celina. Zvanična selekcija sačinjena je od 12 evropskih filmova.
Ove godine, nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji pripašće glumici Mirjani Karanović i mađarskoj režiserki i scenaristi Ildiko Enjedi.

Ovogodišnji festival biće održan u skladu sa propisanim merama za suzbijanje kovida 19.

Neki od filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu su: „Ime naroda“, reditelja Darka Bajića, „Pinokio“ italijanskog reditelja Matea Garonea, „So suza” („The Salt of Tears“) francuskog autora Filipa Garela, kao i novi film Agneške Holand „Charlatan“, drama „Undine“ nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, „Nataša“ ruskog reditelja Ilia Hrzhanovskog i „Znoj“ poljsko-švedskog reditelja Magnusa von Horna.

Na završnoj ceremoniji, 14. septembra, publika će imati priliku da uživa u srpsko-ruskoj produkciji filma „Hotel Beograd“ Konstantina Statskog, sa Milošem Bikovićem i Dajanom Požarskajom u glavnim ulogama.

Neki od filmova, koji će biti prikazani u okviru takmičarskog programa, su: „Despair“ Karlisa Lensisa, „Felix Austria“ Atile Hartunga, „Majka“ Jure Pavlovića, kao i mnogi drugi.
Dobitnika nagrade „Gorki list“ odabraće publika glasanjem.

Međunarodni žiri dodeliće nagrade „Zlatna kula“ za najbolji film i „Kula Palić“ za najbolju režiju. U programu „Paralele i susreti“, žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.