blank

Subotičanin Igor Engi – zlatni momak Balkanske matematičke olimpijade

blank

“Razmišljam da upišem fakultet u inostranstvu, ali ne znam još uvek koji”, kaže pobednik Matematičke olimpijade Balkana

Nevena Ivić

Subotičanin Igor Engi, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu i nekadašnji đak Osnovne škole “Ivan Milutinović”, osvojio je zlatnu medalju na Matematičkoj olimpijadi Balkana održanoj onlajn prvog novembra. Engi je osvojio zlatnu medalju u pojdinačnoj konkurenciji i bio je deo nacionalnog tima Srbije koji je u trijumfovao u ekipnoj konkurenciji.

U prostorijama Matematičke škole „Gauss“ u Subotici Engi je tim povodom u subotu održao prezentaciju zadataka koje je rešavao na Matematičkoj olimpijadi Balkana. Njegovu prezentaciju iskoristili smo za kratak razgovor sa njim.

Kako su tekle pripreme za ovo takmičenje?

Engi: Pripremali smo se cele godine. Za ovo takmičenje nije bilo posebnih priprema, već smo se spremali za Internacionalnu matematičku olimpijadu. Tamo nisam učestvovao, zato što nisam bio izabran u tim, ali sam bio pozvan. Proveli smo nedelju dana na Avali. Imali smo dobre predavače.

Osvojili ste zlato i pojedinačno i ekipno. Koliko je važan grupni rad na ovakvim takmičenjenjima?

Engi: Ovo jeste bilo ekipno takmičenje, ali je svako od nas zadatke radio zasebno. Na samom takmičenju nije bilo komunikacije. Ekipno je utoliko da se na kraju sabiraju naši bodovi radi rangiranja. Upravo iz tog razloga nije toliko bilo vađno kako se slažemo u ekipi, ali svakako se svi dobro poznajemo. Jovan Arizanović je učenik Gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša, a nas petorica, Dobrica Jovanović, Uroš Colović, Mateja Vukelić, Miloš Milićev i ja smo učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Gde je održano takmičenje i koliko je trajalo?

Engi: Takmičenje je organizovala Rumunska matematička asocijacija, ali je za nas održano u Beogradu, zbog epidemije. Svako je radio na svom terenu, u svojoj zemlji. Testovi su zatim skenirani, pa su se slali zadaci. Takmičenje je trajalo jedan dan. Četiri i po sata smo radili, a posle su stavljali predavanja na sajt.

Kakvi su vaši planovi za budućnost?

Engi: Razmišljam da upišem fakultet u inostranstvu, ali ne znam još uvek koji. Svakako da bi matematika ostala u centru mojih interesovanja.

Kome je namenjena prezentacija koju ste održali u “Gauss”-u?

Engi: Prezentacija je namenjena pre svega polaznicima ove škole. Oni su zahvaljujući prezentaciji upoznati sa zadacima koje smo imali na takmičenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.