ĐORĐE KUBURIĆ Obretosmo se u tamnom vilajetu, dezorijentisani i neutemeljeni

Reč-dve o upravo završenoj književnoj koloniji u Krupari

Branko M. Žujović

Daleko iza svake tekuće banalnosti i uprostačene svakodnevice, u spokoju Bačkog Dušanova kao u oazi, decenijama se bruse mali ali svetlucavi dijamanti naše posustale kulture: književne večeri, likovna i književna kolonija…

Tu su Đorđe Kuburić i familija Anđelić, bez koje od svega verovatno ne bi bilo ništa, uz malu ali dovoljnu podršku Ministarstva kulture…

U jednom selu imamo čitavu manufakturu književnog i likovnog duha onda kada gradski trgovi rajetinski posrću ka estradi i golim stražnjicama.

Četvrto izdanje književne kolonije u Krupari imalo je odjeka u javnosti, naročito književnoj. Čija je ideja bila da se organizuje jedna takva kolonija?

Kuburić: Apostrofirali ste da je ovo već četvrto izdanje Kolonije. Ova naša okupljanja inicirao je Dejan Simonović, književnik iz Beograda, inače sekretar Srpskog književnog društva. Dejan je već bio gost na književnoj večeri u Krupari. Dopalo mu se, i predložio mi je da osnujemo koloniju koja bi okupljala domaće pisce i prevodioce slaviste, sa ciljem da se uspostavi obostrana interakcija, da srpska književnost bude promovisana u svetu.

Izložio sam ideju porodici Anđelić, a oni su je vrlo rado prihvatili. Kolonija “raste” iz godine u godinu. Jedan od primarnih ciljeva je druženje među piscima i prevodiocima, ostvareno kroz svakodnevne sesije koje služe kao platforma za veoma plodne diskusije, a zajedničko književno veče na kraju je prilika da se posetioci upoznaju sa protagonistima.

Mogu li da Vas zamolim da nam pobliže, u kratkim crtama, predstavite učesnike koji ovdašnjoj široj javnosti, ipak, nisu toliko poznati?

Kuburić: Ovogodišnji naši gosti bili su Viktorija Radič, rođena u Somboru, a sada živi u Senti. U međuvremenu, trideset i pet godina je živela u Budimpešti, radila na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prevela je preko trideset knjiga južnoslovenskih, pretežno srpskih autora na mađarski jezik – između ostalih “Filosofiju palanke” Radomira Konstantinovića. Napisala je opsežnu studiju o Danilu Kišu.

Mari Alperman je iz Halea. Završila je master studije na odseku za slavistiku u svom gradu. Prevashodno prevodi postjugoslovenske feminističke autorke.

Enriko Davanco je vrlo mlad, rođen 1994. godine. Diplomirao je na odseku za strane jezike i književnosti pri Univerzitetu Ca’ Foscari u Veneciji, gde je učestvovao na raznim naučnim skupovima. Trenutno sarađuje sa Katedrom za srpski jezik. Bavi se književnim prevođenjem sa srpskog i ostalih južnoslovenskih jezika na italijanski. Predaje ruski jezik u srednjim školama. Veoma je upoznat sa istorijom i knjževnošću Srbije, kao i sa rokenrol scenom nekadašnje Jugoslavije.

Mirjana Mitrović je prozaistkinja iz Beograda. Objavila je dve knjige u čijem fokusu je Milena Pavlović Barili, tri romana sa tematikom iz rimskog carstva i zbirku pripovedaka sa Nemanjićima kao glavnim junacima.

Zoran Đerić je književnik iz Novog Sada – pesnik, esejista, antologičar, teatrolog, filmolog. Objavio je osamdeset knjiga. Selektor je i direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Ivan Antić, rođen u Jagodini, živi u Ljubljani, autor je dveju knjiga kratkih priča, a piše i poeziju. Zbirka priča “Tonus” prevedena je na grčki, a druga knjiga “Membrane, membrane” na slovenački jezik.

Subotica već neko vreme nema književni časopis na srpskom jeziku. Izdavačka kuća Minerva je sada vlastita senka. Zbog čega se književni stvaraoci i ostali bliski njima ne ujedine i ne ožive ono što su nekada bili Književni sever ili Rukovet? Pitam vas ovo poučen, meni lično, zanimljivom anegdotom.

Pre probližno 14 godina bio sam gost u Šaosingu, gradu od nekoliko miliona stanovnika, da ne licitiramo sada tačnim brojem. To je grad iz grozda megalopolisa u orbiti Šangaja. Bili smo kod gradonačelnika nakon posete dvema redakcijama, pa me je ovaj, krajnje formalno i kurtoazno, pitao kolika je Subotica i koliko ima štampanih medija u njoj. Iz prve sam u sebi nabrojao dvadesetak kojekakvih izdanja. Oni su imali samo dva dnevna lista.

Ukoliko uporedimo potencijale dva grada, to je nemerljivo. Oni su tada kristalizovali vlastiti kvalitet izveštavanja i medija u svega dva, do duše dnevna izdanja. Mi smo u poređenju sa tim što sam tamo video razvaljena informativna krčma bez krčmara. Šaosing je, uzgred, danas grad sa kojim Subotica ostvaruje nekakve veze.

Navodim ovaj primer kako bih Vas pitao mogu li subotički pisci da prevaziđu neke ustave i ponore, kako bi grad dobio jedan solidan časopis na srpskom jeziku, ne računajući, naravno, “Luču” koja je u ovom slučaju nešto drugo?

Kuburić: Sklon sam da verujem kako bi to – ovde i sada – bila nemoguća misija. Ne postoji takozvana kritična masa koja bi se takvog nečeg poduhvatila. Niti pojedinci koji bi za to posedovali takvu vrstu motivisacijsko-entuzijastičkog aktivizma . “Rukovet” je, nakon šezdeset i pet godina postojanog trajanja potonula u glibu pervertiranog “nju ejdža”. Grad je taj časopis, naprosto, pustio niz vodu. I to ne odjednom, nego onako, polako, ponižavajuće. U jednoj pesmi Milana Rakića ima stih “Surovo će vreme naša dela strti”. Ova pesnička profetska objava postvarila se ovde. I ne samo ovde. Opstaju samo oni književni časopisi koji imaju potporu šire ili uže zajednice, ma šta to značilo. U takvim okolnostima, mislim da bi jedino rešenje bila privatna, pojedinačna inicijativa onlajn aktivizacije, to jest etabliranje elektronske književne periodike.

Postoji li uopšte književni život u Subotici?

Kuburić: Ne baš. Takozvana književna scena u Subotici poprilično je uštogljena i provincijalna. Na prste jedne ruke mogli bi se izbrojati pisci čija percepcija dobacuje dalje od Gradskog tornja. Ako znamo da su u našoj varoši rođeni Danilo Kiš i Radomir Konstantinović, ali i Vojislav Karanović i Raša Livada, da su tu živeli Stevan Raičković i Duško Radović, onda je situacija, uprkos narečenom bekgraundu, poprilično nevesela.

Od onih koji globalno nešto znače u korpusu srpske književnosti u ovom trenutku, tu su Slobodan Vladušić, Marija Šimoković, Boško Krstić Robert Tili i Oto Tolnai. Izdvojio bih i Snježanu Rončević, odličnu pesnikinju, čija percepcija nažalost nije prevelika.

Napominjem da su se Oto i Snježana već uveliko ostvarili kao književnici, pre nego što su se doselili u Suboticu. Isto važi za pokojne Ferenca Deaka i Tatjanu Cvejin. Ima još nekoliko subotičkih pisaca koji su preminuli u poslednjim decenijama, a poznati su i van svog grada: Slavko Matković, Petar Vukov, Lazar Merković, Milovan Miković. Spomenuću i Vladimira Milojkovića, koji je objavio dve zanimljive pesničke knjige. I stvarno ne mogu nikog drugog da se setim. No, postoje naznake da bi možda moglo biti bolje.

Subotičani Sanja Perić i Miloš Markov objavili su pre dve godine svoje prvence u prestižnoj ediciji “Prva knjiga” Matice srpske. Goran Grubišić, afirmisani roker, ove godine je publikovao dopadljivu pesničku knjigu.

Ima tu još mladih, talentovanih ljudi, ali sluđenih i dezorijentisanih u, za srpske prilike, nemalom gradu, sa mnoštvom kulturnih ustanova, ali bez repera i centripetalne sile. Nedostaje i univerzitet, ili bar katedra za književnost. Takozvana amaterska književna scena poprilično je razvijena i asimiluje mlađahni kadar, koji bi se literarno bolje ostvario u drugačijim okolnostima.

Ne baš mali broj medija preneo je vest o koloniji u svojoj političkoj rubrici, na to ste i sami skrenuli pažnju na svom Fejsbuk profilu. Odakle potiče jedna takva društvena anomalija?

Kuburić: Subotički gradonačelnik, kao, valjda, i svi čelnici drugih gradova, ima svoj medijski tim koja ga prati na svim njegovim aktivnostima. Pošto je gospodin Stevan Bakić, kao i prošle godine, zatvorio Koloniju, njegovi novinari su sačinili izveštaj sa ceremonije zatvaranja i prosledili ga mnoštvu medija, mahom tabloidnih. A pošto je gradonačelnik, po prevashodstvu, političar, po nekakvom automatizmu izveštaj je smešten u narečenu rubriku, a ne u kulturnu, gde bi joj, po prirodi stvari, i bilo mesto.

Za Koloniju i uopšte za Kruparu dobra je stvar što su ti mediji veoma čitani, pa je aber o Koloniji i Krupari dobacio do velikog broja konzumenata. A ono što me baš ne veseli u svemu tome, jeste činjenica da je piramida postavljena nekako naopako: umesto da Kolonija i njeni akteri budu u vrhu, ovde je obrnuto. Najviše prostora dobio je gradonačelnik. Nekako je to i logično u ovakvoj kontekstualizaciji. Pa otvaranje izložbe likovne kolonije, pa “prigodan muzički program”, oveštala floskula, koja uopšte ne referiše o čaroliji muzike koju su priredili Jovančić, Bakoš i Pešikan, a učesnici Kolonije jedva da su pomenuti, dok su urednici – koordinatori, Dejan Simonović i moja malenkost, posve ignorisani.

Ni na jednoj fotografiji nema pisaca, zbog kojih kolonija, naravno, i postoji. Inače, obilje medija, pre svega ovdašnjih, najavilo je događaj. Kultna emisija “Kulturni krugovi”, koja se emituje na drugom program Radio Beograda, emitovala je iscrpan osvrt, sa izjavom pojedinih učesnika. Bilo je toga još, mislim na medije van Subotice, i širilo se po društvenim mrežama. Posebno bih izdvojio našeg sugrađanina Vladu Šućura, koji je na svom blogu “Fotopriča” prvo lepo najavio, a potom i iscrpno prikazao aktivnosti vezane za Koloniju.

Koga ćemo imati priliku da čujemo i vidimo u Krupari u predstojećim mesecima i možda dogodine? Ovde bih pomenuo da Vaš projekat, koji podržavaju Anđelići, čuva plamen nekadašnje “Otvorene knjige”.

Kuburić: Književne večeri u Krupari etablirane su početkom 2010. godine. Ugostili smo preko stotinu eminentnih pisaca. U period od februara 2020, pa do marta ove godine, pauzirali smo zbog pandemije koronavirusa. Za to vremena nije bilo realizovano dvadesetak gostovanja, tako da ima pisaca koji su “na stanju”.

Rano je da sada pominjem imena, pošto je od juna nastupila redovna jednomesečna letnja pauza, a Kolonija se tek završila. Kakogod, 25. septembra nastavljamo. Još uvek ne znam ko će da bude sledeći gost, pošto sam u komukaciji sa nekolikim piscima. U svakom slučaju, držaćemo se visokog nivoa, kojeg postvarujemo od samog početka.

Izuzetno sam počastvovan što ste naše književne večeri uporedili sa znamenitom tribinom “Otvorena knjiga” koja je tokom sedamdesetih i osamdesetih prošlog veka okupljala značajna imena srpske književnosti (Kiš, Pekić, Tišma, Selenić, Kovač…). Imao sam čast da tamo vodim književno veče posvećeno romanu “Fama o biciklistima” Svetislava Basare. Beše to jedno od poslednjih izdanja “Otvorene knjige”, tamo negde koncem osamdesetih. Posle su nahrupile godine koje su pojeli skakavci, kako je, doduše drugim povodom, vispreno naglasio mudri Borislav Pekić.

No, rekao bih da je to jedino podudaranje večeri u Krupari i grada Subotice. Krupara nema ama baš nikakve veze sa književnim i kulturološkim miljeom Subotice, i kao takva nema ambicija da doprinosi tzv. književnom životu Subotice. Krupara je potpuno autohtona i autonomna, a ni grad baš ne mari za nju.To se, naravno, odnosi i na Koloniju, endemsku pojavu koju organizuju Srpsko književno društvo i porodica Anđelić. Društvo vodi računa o književnom identitetu Kolonije, o izboru gostiju, o honorarima, putnim troškovima, izletima, objavljivanju brošure i sličnim stvarima, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, dakle na državnom, a ne lokalnom nivou, dok se Anđelići brinu o smeštaju i ishrani gostiju, kao i o tome da se oni tamo osećaju prijatno i opušteno.

Pomenuću još jednom nekadašnju Minervu. Čitajući o povratku Miloša Crnjanskog u Jugoslaviju, naišao sam, pored ostalog, na izjavu Dušana Matića, koji je bio jedan od Minervinih urednika, da je on tada, kada to nije bilo baš bezazleno, uporno pitao vlast, u jednom slučaju Dobricu Ćosića, kada će Milošu Crnjanskom biti dozvoljen povratak. Može li neka Minerva da ponovo zasija u gradu i možemo li ponovo imati izdavačke kuće sa nekim novim Matićem na čelu ili smo osuđeni na polupismenost i bahatost kao meru stvari?

Kuburić: Znate bolje od mene okolnosti pod kojima je objavljeno prvo posleratno izdanje “Seoba”, kao i činjenicu da je Minerva publikovala Crnjanskovu dramu “Maska”, dve godine kasnije, dakle 1958. Podsetiću, tek, da su prepoznatljive Minervine korice uobličavale dela Tolstoja, Moravije, Remarka, ali i Branka V. Radičevevića, recimo. Znamo i da je štamparija osnovana 1911, a da od 1920. nosi ime “Minerva”. Takođe je poznato da je Karlo Biterman pokrenuo prvu štampariju u Subotici još 1844. godine.

Od te uzorne tradicije danas nije ostalo ništa. A mislim da ni neće biti nešto. U našem gradu danas postoje na desetine preduzeća koja se bave izdavačkom delatnošću, ali nema nijedne izdavačke kuće. Ono iz bliže prošlosti što je vredno pominjanja jeste edicija “Osvit”, u izdanju nekadašnjih Subotičkih novina, koja je objavljivala savremenu poeziju i prozu. Bilo je tu još lepo dizajniranih i opremljenih knjiga “Ex Libris”-a Boška Krstića, Književne zajednice Subotice, i još ponekih. A polupismenost i bahatost jeste konstanta koja traje, i ko zna dokle će trajati. Jedna izdavačka kuća ne bi tu ništa promenila.

Čujem ovih dana, iz prve ruke da su, uprkos nacionalnoj larmi koja se često diže u mnogim medijima i po društvenim mrežama, studije srpske književnosti, zapravo, u ozboljnom opadanju. Ove godine zanemarljiv broj studenata upisao je studije naše književnosti. Kakva je budućnost studija srpske književnosti i zašto je to što sam pomenuo baš tako kako, na žalost, jeste?

Kuburić: To je veoma uznemirujuće, a takva tendencija je u porastu, iz godine u godinu. Kriterijumi prilikom upisa ponižavajuće se smanjuju, i na taj način se podupiru prosečni i ispodprosečni učenici da jednoga dana postanu profesori jezika i književnosti, čime se i doslovno afirmiše ona floskula o osveti loših đaka. To da trojkaši u budućnosti uče decu maternjem jeziku samo po sebi ne mora da predstavlja problem, pošto na studijama oni mogu biti uspešniji od štancovanih vukovaca, ukoliko se tu “pronađu”. Takve stvari događale su se u prošlim vremenima, kada se nije polagao prijemni ispit, nego su se budući student upisivali na osnovu uspeha u srednjoj školi. Ako škola ne bi bila “zadovoljavajuća”, recimo gimnazija, a ostalo bi još nepopunjenih mesta, polagao bi se tzv. kvalifikacioni ispit.

No, sada je sve drugačije. Prvo, deca su, generalno, nezainteresovana za čitanje. Drugo, relativno niske plate, kao i ne baš sigurna mogućnost zapošljavanja, nisu baš jake motivacione okolnosti. I najzad, mali broj časova maternjeg jezika u odnosu na evropske i svetske standarde uzrokuje pojavnost kritične mase funkcionalno nepismenih mladih ljudi kod kojih se uočava katastrofalno pomanjkanje čitalačke i verbalne kulture, a što je, opet, itekako povezano sa “metajezikom” društvenih mreža. I tako, sve u krug, obretosmo se u tamnom vilajetu, dezorijentisani i neutemeljeni. A kako stoje stvari, tako i ostaje. Za sada.

Piše Vlada Arsić: Drug Mirko

Iako je prošlo duže od pola veka, verujem da moja generacija i dalje pamti profesora Rašu, nastavnika srpsko-hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Još tada je

Više »

Preminula Melinda Sabo

Preminula je Melinda Sabo, tridesetdevetogodišnja majka dve devojčice, saopšteno je u lokalnoj „Fejsbuk“ grupi „Naše malo nekome je sve Subotica“, gde je bio organizovan niz

Više »

Na seoskoj slavi

Ne pamtim kada sam poslednji put bio na seoskoj slavi, u selu onom pravom, planinskom, besputnom i bezljudnom. Pozvao me komšija s drugog brda, čovek

Više »

Opomena starog mosta

Ne pamtim koliko sam puta prešao preko tog mosta. Čak i kada za tim nije bilo preke potrebe. Na mestu gde je tvorac stvorio jedan

Više »

Subotica dobila Selfi muzej (FOTO)

Prateći trendove, ekipa Subotičana osmislila je prostor namenjen svima onima koji vole da prave sefi fotografije. U jedinstvenom muzeju, kroz različite scenografije, poput „zlatne sobe“,

Više »

Nebojša Vojvodić peva za Melindu

Subotičanin Nebojša Vojvodić održaće sutra nastup na centralnom gradskom trgu u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje sugrađanske Melinde Sabo. Nastup je zakazan za 17

Više »

Ružina ulica sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će u četvrtak doći do prekida u vodosnabdevanju u Ružinoj ulici, na potezu od Đevđelijske do

Više »

Dvanaestorica snažnih

Na Stadionu malih sportova, protekle subote održano je Međunarodno takmičenje snažnih ljudi, u kom je učešće uzelo dvanaest takmičara iz Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Mađarske

Više »

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »