blank

Akcija „Kretanjem do zdravlja“ u „Mikiću“

blank

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, danas je u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“ održana akcija „Kretanjem do zdravlja“, u kojoj su učestvovali učenici sedmog razreda ove škole. Akciju su organizovali Zavod za javno zdravlje, Osnovna škola „Jovan Mikić“, Udruženje „AKA“ i Crveni krst Subotica.

Za zagrevanje učenika zaduženi su bili „AKA“ instruktori Bane Matejin i Anđela Dženopoljac, nakon čega su učenici imali priliku da igraju košarku, odbojku, fudbal, kao i igre na poligonu. Crveni krst Subotica je zatim za sve zainteresovane organizovao sekciju pružanja prve pomoći kod sportskih povreda.

blank

Direktorka Osnovne škole „Jovan Mikić“ Marija Milodanović je navela da u ovogodišnjoj akciji, shodno epidemiološkoj situaciji, učestvuje manji broj đaka nego prethodnih godina.

– Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležavamo nekoliko godina unazad u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje. Ove godine zbog epidemiološke situacije u programu učestvuju samo učenici sedmog razreda. Naši učenici su i inače posvećeni sportu i negujemo sportski duh kod njih. Ovog dana se dodatno podsećamo koliki je značaj fizičke aktivnosti i bavljenja sportom, te šaljemo poruku i ostalima da odaberu ono što je primereno njihovim godinama i fizičkim sposobnostima, što će imati veoma dobre rezultate i povoljan uticaj na njihovo zdravlje – poručila je direktorka.

blank

Načelnica Centra za promociju zdravlja dr Nada Kosić Bibić izjavila je da se danas po devetnaesti put obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti i da je osnovni cilj ove akcije ukazivanje na neophodnost fizičke aktivnosti u normalnom rastu i razvoju dece. Ona je ukazala na to da veliki problem predstavljaju urbanizacija i nove tehnologije, koje su i doprinele tome da deca slobodno vreme provode na sedentarni način.

– U istraživanju iz 2018. godine, rađenom u našoj zemlji na deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, testirani su učenici petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.  Ono je pokazalo da tek 30 procenata učesnika ima redovnu fizičku aktivnost svakog dana, po šezdeset minuta. Deca mlađeg utrasta su ipak nešto fizički aktivnija – poručila je dr Kosić Bibić.

blank

Kako je navela, što su deca starijeg uzrasta, to su manje fizički aktivna, te je napomenula da su devojčice mnogo manje fizički aktivne od dečaka.

– Oko 44 procenta dečaka petog razreda bilo je svakodnevno fizički aktivno, a devojčica negde oko 36 procenata. U prvom razredu srednje škole to se praktično prepolovi. Oko 18 procenata devojčica je fizički aktivno. Ono što nas brine jeste što devojčice izbegavaju časove fizičkog vaspitanja i što su školski programi opterećeni, pa učenici umesto tri puta, fizičko imaju samo dva puta nedeljno – navela je načelnica Centra za promociju zdravlja.

blank

Učenice sedmog razreda Matea Ifković i Nađa Vlačić navele su da se duži niz godina bave sportom i da veoma vole da treniraju.

– Fizička aktivnost je važna zato što treba da održimo telo zdravim i da budemo sposobni za kretanje i za druge aktivnosti za koje nam je potrebna energija. Ova akcija je važna zato što će se pokrenuti i oni koji inače ne vežbaju. Ja treniram jahanje, odbojku, balet i klizanje i nije mi naporno, jer kad se dobro organizuje vreme, onda je sve dobro – rekla je Matea Ifković.

– Bavim se odbojkom pet godina. Počela sam rekreativno, ali sam se u međuvremenu zaljubila u sport i baš mi se svidelo. Fizička aktivnost je dobra za zdravlje, rast i razvoj, zato bih svima preporučila da se bave fizičkom aktivnošću – zaključila je Nađa Vlačić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.