blank

Badnji dan i paljenje badnjaka (VIDEO)

YouTube video

Subotica se ponosi sa svojim različitostima, proslavljaju se svi praznici preko dvadeset nacionalnosti koji žive na severu Bačke. Najradosniji, najpoštovaniji, ali i najduhovniji su upravo Badnji dan i veče, i po tradiciji kolone Subotičana svakog Badnjeg dana odlaze u šumu Makove sedmice na tradicionalnu seču badnjaka.

Posvećene grane drveta hrasta rano ujutro u pratnji organizatora Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava” se poseku, a potom pale na trgu u centru grada.

blank
Foto: Subotičke.rs

Verski obred predvodio je sveštenik Dragan Stokin, nakon čega je podeljen badnjak, a najveći deo večeras je uz prisustvo velikog broja Subotičana naložen i upaljen u centru grada.

Paljenje badnjaka nosi simboliku vezanu za oganj i ognjište. Pregršt varnica bacanih u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.To izgovara i položajnik koji ujutro na Božić prvi uđe u kuću domaćina i “džara” vatru kod domaćina. Pa tako, koliko iskrica, toliko zdravlja, sreće i parica, i celom srpskom rodu čestitamo Badnji dan, veče i Božić iz Subotice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.