blank

Radomirović: Podrška manjim medijima

blank

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je prilikom posete našoj redakciji naveo da posećuje lokalne medije otkad je predsednik UNS-a. On je, zajedno sa koleginicama Draganom Pejović i Višnjom Aranđelović, pozvao novinare da se odazovu u što većem broju kako bi udruženje bilo ojačano i kako bi novinari na predstojećoj skupštini izabrali svoje predstavnike koji će ih zastupati naredne četiri godine.

– UNS je najveće udruženje novinara u Srbiji, mi želimo da ono bude još veće i da se novinari zajedno izbore za svoja prava, za radne uslove, kao i za to da ne trpe više pritiske i napade, bez obzira na to odakle oni dolazili, da li od političara iz vlasti ili opozicije, od vlasnika medija ili od bilo koga drugog ko ima finansijsku ili političku moć – poručio je Radomirović.

On je naveo da mu je poznato da postoje mediji koji su, kako je rekao, provladini i koji zastupaju više interese stranaka koje su na vlasti, ali i mediji koji su nezavisni i koji se trude da objektivno izveštavaju o stanju u Subotici.

– Mi želimo da podržimo pre svega te manje medije jer smatramo da je zapravo suština demokratije da postoje informacije o onome šta se dešava oko vas, u vašoj opštini, gradu, i da su tu mediji najbitniji izvor informacija. Potrebno je, pre svega, da oni budu finansijski stabilni, kako bi mogli da odgovore zahtevima svojih čitalaca i tu vidimo ulogu UNS-a u obezbeđivanju tih uslova, odnosno u ravnomernoj i poštenoj raspodeli novca iz javnih sredstava preko konkursa za sufinansiranje medijskih projekata – naveo je predsednik UNS-a.

Dodao je da su kroz posetu RTV Panon čuli ono što su znali i ranije, a to je da oni imaju pomoć i Srbije i Mađarske, što predstavlja model koji omogućava stabilno finansiranje. Ipak, kako je rekao, smatra da postoji dovoljno sredstava i u našim javnim fondovima na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou koji bi mogli da podrže snažno novinarstvo koje će biti u interesu građana.

blank
rbt

Dragana Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije, navela je da svi treba sami treba da se izbore da postanu uticajni kako bi bili finansijski stabilni.

– Cilj medija ne treba da bude da zavise od bilo kakve finansijske pomoći, nego da su finansijski održivi na način koji im obezbeđuje upravo ta njihova nezavisnost i profesionalizam. Mi radimo u javnom interesu, novac medijima treba da služi samo u javnom interesu, održava medijski pluralizam, pomaže lokalnim medijima da postoje, što je stub demokratije – navela je Pejović.

Radomirović je zaključio time da se borba za slobodu medija i slobodu novinarstva nikad ne završava.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.