blank

Osnovano Udruženje „Jedna uz drugu”

blank

Prvobitno kao onlajn „Fejsbuk” zajednica inicirana zajedničkim iskustvima i idejama, Udruženje „Jedna uz drugu” 15. marta registrovano je kao dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija, čiji je cilj zajednička borbe protiv karcinoma dojke, skretanje pažnje na neophodnost prevencije i edukacije ženske populacije o potrebi skrining pregleda i ranog otkrivanja karcinoma dojke i svih ostaluh malignih bolesti, te podrška obolelim ženama.

Predsednica Udruženja Milica Pećerić navela je da se osamdesetak žena prvi put okupilo u septembru prošle godine, kao podrška projektu „Evropa Dona Srbija”.

– Taj projekat je bio spontan ali pogodan da se mi okupimo i pokrenemo tu našu aktivnost. Za početak je bila pokrenuta „Fejsbuk” stranica, na kojoj smo razmenjivale iskustva i svoje životne priče. Veliko interesovanje žena dovelo je da naša stranica danas ima oko 1.600 pratilaca, a grupa za podršku broji 900 članova. Odatle ideja da se nas nekoliko okupi i da osnujemo udruženje – navela je predsednica Udruženja „Jedna uz drugu”.

Poručila je da je njihova želja da probleme na koje su one nailazile tokom lečenja učine vidljivijim, da ukažu na to da ova bolest koja postaje sve masovnija ne treba da bude tabu tema, ali i postavljanje dijagnoze nije konačna presuda.

– Naše aktivnosti će biti usmerene na prevenciju i rano otkrivanje bolesti jer je onda to u devedeset odsto slučajeva izlečivo. Ako već dođe do oboljenja i ako se postavi dijagnoza, naš cilj je da pružimo iskustvenu psihološku podršku, jer smo sve primetile da nam je to nedostajalo tokom lečenja. Angažovale bismo stručnjake koji bi radili na psihološkim aspektima bolesti, ali i na oporavak nakon izlečenja – rekla je Pećerić.

Kako je navela, njihove aktivnosti odvijaće se uz saradnju sa Centrom za prevenciju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Centrom za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Subotica i Onkološkim odeljenjem Opšte bolnice Subotica.

blank

Dr Dragica Štrbac Čizmarević sa Odeljenja onkologije subotičke Opšte bolnice poželela je udruženju da svojim promotivno-edukativnim aktivnostima uspešno deluje u sprečavanju, lečenju i rehabilitaciji onkoloških pacijenata.

– Očekujemo da ćemo zajedničkim snagama krenuti u pohod kako bismo dali do znanja da će naša borba biti jača, sveobuhvatnija i uspešnija. Moramo se boriti protiv mitova, dezinformacija i zabluda vezanih za maligne bolesti, te učiniti dostupnim informacije o faktorima rizika, prepoznavanju ranih simptoma i znakova bolesti – navela je dr Štrbac.

Ona je rekla da je u celom svetu zabeležen trend porasta malignih bolesti, te da je u prošloj godini obolelo devetnaest miliona ljudi.

– U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko četrdseset hiljada ljudi, od čega dvadeset hiljada osoba umre. U Severnobačkom okrugu je 2018. obolela 631 žena i 671 muškarac. Od toga je kod 140 žena registrovan karcinom dojke, dok je njih 63 preminulo. Takođe, starosna granica se spušta ispod pedesete godine – rekla je doktorka.

Ona je ukazala na to da je najefikasniji pristup prevenciji delovanje na faktore rizika, te da na dve trećine čovek može sam da utiče. Time bi, kako je rekla, bilo četrdeset odsto manje malignih bolesti manje. Prestanak pušenja, ograničena konzumacija alkohola, fizička aktivnost, izbalansirana i zdrava ishrana, smanjena izloženost sunčevom zračenju ili veštačkim izvorima u solarijumima i infekcije su samo neke od mogućnosti.

blank

– Ako znamo da mnogo možemo da učinimo za svoje zdravlje, onda to treba i učiniti. Međutim, treba neko i tome da nas nauči. Treba da imamo informacije šta treba raditi i na koji način – poručila je.

Ukazala je na problem kasnog otkrivanja bolesti, te da u Srbiji samo trideset odsto pacijentkinja bolest otkrije u prvom kliničkom stadijumu.

– Mislim da krećemo u jednu sveobuhvatnu akciju sa našim Udruženjem. Mi ćemo potaknuti njih na njihove aktivnosti, a oni će nas da i mi budemo aktivniji, da možemo da delujemo kako na nivou svoje organizacije lekara onkologa, tako da možemo da utičemo i na širu društvenu zajednicu da popravimo situaciju što se tiče ranog otkrivanja i sve uspešnijeg lečenja malignih bolesti. Najvažnije je da na dve trećine faktora rizika čovek može da utiče, stoga moramo biti zdravstveno pismeni i edukovani. Nadam se da krećemo u bolja vremena – zaključila je dr Štrbac.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.