blank

Šta o poslovanju Ekonomskog fakulteta kaže DRI, šta opozicioni mediji i stranke, a šta dekan Grubor?

blank

Državna revizorska institucija tvrdi da je Ekonomskii fakultet isplaćivao novac bez kriterijuma, merila i dokaza o izvršenom radu. Demokratska stranka: “Ekonomski fakultet u Subotici je u vlasništvu svih građana Subotice i smatramo da pomenute mahinacije predstavljaju samo jedan u nizu razloga zbog kojih građani Subotice, ali i cele Vojvodine, traže promene”. Aleksandar Grubor: “Imovinu sam stekao pre nego što sam postao dekan, sve isplate Ekonomskog fakulteta bile su u skladu sa zakonom i uredbama, uz odluke Naučno-nastavnog veća i Saveta fakulteta, o čemu postoje dokazi…”

Branko M. Žujović

U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), objavljenom 23. decembra prošle godine, navedeno je da je Ekonomski fakultet u Subotici iz budžetskih sredstava isplatio bruto plate i socijalne doprinose za iznos od najmanje 66,1 miliona dinara bez kriterijuma, merila i dokaza o izvršenom radu. Državna revizorska institucija je utvrdila i da fakultet, kako je navedeno, nije primenio propisane koeficijente za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta, a isplatio je najmanje 1,4 miliona dinara po ugovorima o delu za obavljanje poslova iz sopstvene delatnosti.

U izveštaju se dalje navodi da je odlukom Saveta fakulteta, od 20. septembra 2018. godine, dekan Aleksandar Grubor određen za koordinaciju funkcionisanja odeljenja Fakulteta u Bujanovcu za akademsku 2018/2019. godinu, a za obavljanje navedenih poslova utvrđen je iznos od 150.000 dinara kvartalno. Po osnovu zaključenog ugovora o delu, Grubor je na taj način prihodovao 600.000 dinara neto.

blank

U izveštaju se dalje navodi da je isti obrazac primenjen i za akademsku 2019/2020. godinu, s tim da je naknada za angažovanje dekana povećana na 200.000 dinara kvartalno, odnosno, 800.000 dinara ukupno.

Prema Zakonu o radu, ugovor o delu može da se zaključi isključivo za poslove koji su van delatnosti poslodavca. Ako se zaključi za poslove iz definisane šifre delatnosti, on nije validan, navedeno je u izveštaju.

DRI: Javne nabavke takođe sporne

Lokalni sajt “Magločistač” naveo je da su predmet revizije bile su i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu, a u ovom delu DRI je ustanovila da je Ekonomski fakultet imao rashode u iznosu od 799 hiljada dinara suprotno propisima po osnovu ugovora o javnim nabavkama.

“Takođe, ova ustanova pojedina akta iz oblasti javnih nabavki nije sačinila u skladu sa propisima koji regulišu navedenu oblast, a ni izveštavanje i oglašavanje o postupcima javnih nabavki nisu u potpunosti sprovedeni u skladu sa propisima.

Državna revizorska institucija je Ekonomskom fakultetu u Subotici dala preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu, a prioritetne mere ova ustanova je dužna da sprovede u roku od 90 dana i o tome dostavi Državnoj revizorskoj instituciji dokaze”, navedeno je u izveštaju.

Pokrajinski odbor DS: Mahinacije jedan u nizu razloga za promene

Na osnovu ovog izveštaja DRI, Pokrajinski odbor Demokratske stranke pozvao je nadležne da, kako je navedeno, procesuiraju odgovorna lica i prekinu praksu kriminalnog rukovođenja institucijama državnog vlasništva.

“Ekonomski fakultet u Subotici je u vlasništvu svih građana Subotice i smatramo da pomenute mahinacije predstavljaju samo jedan u nizu razloga zbog kojih građani Subotice, ali i cele Vojvodine, traže promene i zahtevaju odgovorno, transparentno i profesionalno rukovodstvo umesto partijski postavljene kadrove” piše u saopštenju pokrajinskog odbora Demokratske stranke.

Četiri stana, tri apartmana…

Portal Direktno.rs je u međuvremenu objavio da se iz izveštaja koji je prijavio 21. januara 2020. godine Agenciji za borbu protiv korupcije vidi da je Grubor vlasnik čak devet nekretnina.

“Naime, dekan Ekonomskog fakulteta ima četiri stana, i to od 64, 77, 46, 26 kvadrata, tri apartmana, i to od po 42 kvadrata, kao i petosobnu kuću od 200 kvadrata i poslovni prostor od 100 kvadrata. Ono što je interesantno, Grubor je sve ove nekretnine osim kuće i poslovnog prostora kupio”, navedeno je u izveštaju portala Direktno.rs.

Grubor: Sve u skladu sa zakonom, imovinu i prihode uredno prijavljujem

U izjavi za Subotičke.rs, Aleksandar Grubor kaže da je poslednju nekretninu stekao 2014, dve godine pre nego što je postao dekan Ekonomskog fakulteta.

blank

– Sve prihode i svu imovinu uredno sam prijavio. Svake godine uredno prijavljujem prihode, kako bih platio porez na prihode građana. Moja imovina je prijavljena i javno dostupna na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Dodao bih da nisam jedini vlasnik nekih od navedenih nekretnina. Suvlasnik sam nekih nekretnina – kaže Grubor.

On dodaje da su sve isplate, koje se pominju u izveštaju DRI, bile u skladu sa zakonom i uredbama, o čemu svedoče i dopisi ministra Mladena Šarčevića.

– Navodeći da zarađujem oko 600 hiljada dinara, neko neobavešten lako bi zaključio da je moja plata tolika. Na žalost, nije navedeno da tih 600 hiljada dinara, pored moje plate, obuhvata sve nučne projekte na kojima sam radio, uređenje časopisa, recenzije stručnih radova i članaka. Sve isplate išle su preko računa Ekonomskog fakulteta i tu nema nikakvih tajni. Sam sebi nikada ništa nisam isplatio. Za sve isplate postoje odluke Naučno-nastavnog veća i Saveta fakulteta – dodaje Grubor.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.