blank

ŠTA PIŠE U MASTERPLANU Subotica dobija organizacionu jedinicu Instituta za transfuziju krvi Vojvodine, Dom zdravlja postaje severnobački

blank

Manji domovi zdravlja se pripajaju većim. Manji zdravstveni centri se pripajaju većim. Pacijenti mogu da se leče bilo gde u svom regionu. Smanjuje se broj kancelarija RFZO

Masterplan – Nacrt plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite, kojim je bilo predviđeno ukidanje studentskih poliklinika, odnosno, njihovo pripajanje domovima zdravlja, od čega se na kraju odustalo, predviđa mnoge izmene u zdravstvenom sistemu Srbije u narednih 15 godina, prenosi Telegraf.rs.

Ovim planom je predviđeno spajanje domova zdravlja na nivou okruga, odnosno, pripajaju se najvećem domu zdravlja u okrugu koji menja svoje ime. Na primer, u Severnobačkom okrugu su tri doma zdravlja – Dom zdravlja Mali Iđoš, Dom zdravlja Bačka Topola i Dom zdravlja Subotica.

blank

“Tako da se DZ Mali Iđoš i DZ Bačka Topola pripajaju DZ Subotica koji menja ime u Severnobački domovi zdravlja, a pojedinačni domovi zdravlja u njegovom sastavu se nazivaju svojim dosadašnjim imenom, npr. Severnobački domovi zdravlja dom zdravlja Bačka Topola”, objašnjava se u Masterplanu.

Ima primera i gde se domovi zdravlja iz upravnog okruga pripajaju na jedan zdravstveni centar. Taj zdravstveni centar dobija ime po upravnom okrugu u kojem se nalazi. Na primer, kada se ZC Prokuplje dodatno pripoje DZ Blace, DZ Žitorađa i DZ Kuršumlija, tada ZC Prokuplje postaje Toplički ZC.

U Vojvodini bi se sve zdravstvene ustanove koje se bave lečenjem plućnih bolesti (SB u Zrenjaninu i SB u Beloj Crkvi) spojile sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Кako trenutno Opšta bolnica Subotica u okviru Službe za transfuziju krvi obavlja delatnost transfuziologije, predlaže se osnivanje organizacione jedinice Instituta za transfuziju krvi Vojvodine u Subotici.

“Tako bi ova zdravstvena ustanova kao ovlašćena transfuziona ustanova pored delatnosti pripreme krvi i komponenata krvi, obezbeđivala i potreban broj davalaca krvi u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, što je vrlo značajno s obzirom na veličinu regiona AP Vojvodine i njen broj stanovnika. Sprovodila bi kompletna serološka testiranja krvi ili komponenata krvi kao i ispitivanja poremećaja hemostaze, kontrolisala kvalitet krvi i komponenata krvi, a sve prema jedinstvenoj doktrini u oblasti transfuzione medicine”, navodi se u Nacrtu Masterplana.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.