blank

Ugostitelji osnovali udruženje i uputili zahteve nadležnima

blank

Pedesetak predstavnika ugostitelja Subotice i Palića sastalo se 31. marta i formiralo pravno-formalno udruženje, a zatim su definisani zahtevi prema lokalnoj samoupravi i nadležnim organima na nivou pokrajine i republike.

Udruženje je izrazilo želju da se samostalno predstavlja, sa akcentom na zaštitu struke i delatnosti i da bude apolitično. Kako bi očuvali ekonomiju i ugostiteljsko-turističku ponudu, uz, kako su naveli, poštovanje epidemioloških mera, zahtev su uputili svi prisutni ugostitelji.

Zahtevi koje su uputili lokalnoj samoupravi odnose se na ukidanje zakupa za letnje terase i bašte za celu 2021. godinu, a da se cena zakupa za 2022. vrati na nivo cena iz 2019 godine. Oni su naveli da treba uskladiti rast cena zakupa letnjih bašti sa rastom cena zakupa poslovnih prostora, s tim da ne može biti viši od 10% na godišnjem nivou.

Tražili su i oslobađanje od plaćanja naknada lokalnih taksi u 2021. godini, i to taksi za isticanje firme, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, naknade za korišćenje putnog zemljišta, kao i poreza na imovinu, ali i da budu umanjene cene komunalnih taksi za javna preduzeća „Čistoću i zelenilo”, „Vodovod”, „Toplanu”, „Subotica gas”.

Oni su kao jedan od zahteva izneli i umanjenje cena zakupa poslovnih prostora od pedeset odsto gde je zakupodavac Grad, kao i potpuno ukidanje naknade, odnosno procentualno umanjenje za mesece/dane kada uopšte ne rade ugostiteljski objekti. Naveli su da smatraju da je ugostiteljski objekat zatvoren i kada se odobri rad letnjih bašti.

blank

Na nivou Pokrajine oni su tražili da bude ukinuta naknada za odvodnjavanje, koju naplaćuje JP „Vode Vojvodine”, a da nadležne institucije na nivou Republike Srbije ukinu naknade za SOKOJ i OFPS Fonogram u periodu kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni, zatim umanjenje cena srazmerno broju dana kada je onemogućen rad, mogućnost reprograma dugovanja prema Elektroprivredi Srbije, ali i otpis doprinosa i poreza u periodu bilo koje sprečenosti obavljanja delatnosti.

Udruženje je tražilo smanjenje PDV-a na uslugu hrane i pića na nivo od 5% za vreme krize, a maksimalan iznos da bude 10% kada se smiri epidemija.

Oni su napomenuli da traže i da ugostitelji i turistički objekti ne budu diskriminisani i u javnim nastupima Kriznog štaba karakterisani kao isključivi krivci za širenje epidemije, te su naveli da je prioritet vakcinacija zaposlenih u ugostiteljskim objektima.

Kako je navedeno, tih pedeset ugostiteljskih objekta ima preko šest stotina zaposlenih radnika. Tom prilikom pozvali su i ostale ugostiteljske objekte Subotice i Palića da se priključe Udruženju.

„U cilju zaštite i opstanka struke, ugostitelji su svojim prisustvom podržali inicijativu za normalan rad uz strogo poštovanje sanitarnih mera, kako bi se spasila delatnost, koja je nakon godinu dana restrikcija na izdisaju, preduzeća finansijski iscrpljena, likvidnost je ugrožena, a zaposleni pred biroom. Udruženje traži da se omogući ono što im je zagarantovano Ustavom, a to je pravo na rad”, zaključeno je u saopštenju.

blank

Članovi Udruženja i potpisnici zahteva su Arte del Gusto, Allo ro, Elitte Palić doo, Hotel Prezident Palić, Hotel Patria, Dolce Vita, Royal Crown, Cafe beer utr, Fabrika burger bar, The Dvorište doo, Fly, Sur Fontana – Onore, Ku3ik, Jumanji, Ženski štrand, Kafe Priča, Caffe restaurant Renaissance, Pivnica Balkan, Su-Trg& beer, Porto a tim, Novi Bulevar, Borsalino, Denis, Momento, Langoš, Piccolo, Master – NM, Flare Bar, Astonia doo, Ur Srari- Nensi bife, UR Plaža bar Palić, Music doo, Restoran Spartak, Sax, White Lounge, Hausbrabdt Subotica, Alloro gold, The Code, Woodstock pub, Sur Nada, Vila Viktorija Plus, Kafa Bar, Ur Caffe Mini Mignon, Mister giros 24000, Ur Slonček, Road Side doo, Vremeplov 024 doo, Centar Cafe, Szr Pelivan, Brokat stk

Udruženje je pozvalo i druge ugostiteljske objekte iz subotičke opštine koji žele da se priključe da urade to putem Viber grupe Ugostitelji/Subotica, a da informacije mogu dobiti imejlom na [email protected] ili putem Vibera na broj +381 65 57 53 269.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.