blank

Fiskalni savet: Za Nacionalni stadion samo u 2023. godini 65 miliona evra

Planirana izgradnja Nacionalnog stadiona samo u 2023. godini koštaće oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost, navodi Fiskalni savet u oceni predloga budžeta za narednu godinu.

blank
Foto: FSS

„Projekte iz sporta niti bilo koje druge oblasti ne bi trebalo automatski izbaciti sa liste prioriteta, ali bi njihovo prisustvo u budžetu trebalo potkrepiti studijama koje pokazuju da su baš oni najpotrebniji, što predviđa i zakonska regulativa“, navodi Fiskalni savet, prenosi Nova ekonomija.

Uredba o upravljanju kapitalnim projektima predviđa da pre nego što se projekat uključi u budžet moraju biti urađene studije opravdanosti i izvodljivosti sa analizom troškova i koristi.

Te studije potom moraju biti revidirane od strane posebne komisije i Ministarstva finansija.

Za neke krupne projekte poput nacionalnog stadiona, koji će poreske obveznike u 2023. koštati 65 miliona evra (u srednjem roku najmanje tri puta više) ove studije još uvek nisu objavljene, navodi Fiskalni savet.

Vlada bi, prema oceni Fiskalnog saveta, trebalo da obrazloži zašto je odlučila da baš u Naciolani stadion uloži novac, a ne, na primer, u pojačanu izgradnju komunalne infrastrukture za koju se i u 2023. godini (i pored planiranog povećanja), planiraju nedovoljna sredstva.

U 2024. i 2025. je za izgradnju Nacionalnog stadiona sa pratećim sadržajima planirano izdvajanje od po sedam milijardi dinara, odnosno po 59,5 miliona evra, vidi se u pedlogu budžeta za 2023.

Nova ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.