blank

Gde su palićki lavići?

blank

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije proverio sve dok sistem automatski nije obrisao snimke iz jula 2021. godine

Branko M. Žujović

Dana 7. juna ove godine, u svojstvu građanina, u policiji sam dao izjavu u vezi sa nestankom palićkih lavića.

Činjenica da se Odeljenje za boru protiv korupcije Uprave kriminalističke policije još uvek bavi ovim slučajem za mene je bila prijatno iznenađenje, premda više ne gajim ni najsitnije zrno nade da će ovaj slučaj ikada do kraja biti razjašnjen.

U izjavi koju sam dao policiji, naveo sam ono što sam mesecima objavljivao.

Rekao sam da mi je Jelena Toljagić, portparolka Zoološkog vrta, 10. septembra 2021. godine, nakon više imejlova na koje mi nije bilo odgovoreno, rekla da su lavići uginuli zbog toga što, kako je portparolka doslovno rekla, lavica nije imala dovoljno mleka i kao majka nije imala dovoljno iskustva.

Tu informaciju sam objavio istog dana.

Već uveče, javila mi se grupa zaposlenih iz Zoološkog vrta tvrdeći da informacija koju sam dobio od portparolke nije istinita i da su lavići, zapravo, netragom nestali.

Zaposleni su predložili da Jelenu Toljagić i direktora Petra Savića pitam gde su ostaci lavića sahranjeni.

Informacija zaposlenih bila je istinita. Vest o nestanku palićkih lavića ubrzo su preuzele nacionalne redakcije. Takvu pi-ar krizu, koju je autogolovima sam izazvao, Zoološki vrt nije pamtio.

Direktor Zoološkog vrta ubrzo je bio primoran da podnese ostavku, a na društvenim mrežama u današnjoj Severnoj Makedoniji, najpre u Kumanovu i Skoplju, a potom i Tetovu, pojavili su se snimci lavića koji bi prema starosti sasvim sigirno mogli da odgovaraju palićkim.

Zoološki vrt je, iz nekog, spolja posmatrano potpuno besmislenog razloga, čekao novembar da “proveri” snimke sopstvenih sigurnosnih kamera.

Kada su diskovi sa snimcima konačno bili skinuti i pregledani, puna dva meseca nakon što je naša redakcija otkrila da su lavići nestali, snimci iz jula već su bili nedostupni.

Na kraju, u Crnoj Gori je nedugo potom bio čitav lov na odbeglog mladunca lava, približne starosti kao što su bili palićki lavići, koji je obavljen uspešno.

Kada sam Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu pitao da li je naložena DNK analiza genetskog materijala lavice Kiare i lavića uhvaćenog u Crnoj Gori, odgovoreno mi je da analiza nije naložena zbog toga što pomenuto tužilaštvo nije zvanično obavešteno da je u Crnoj Gori uhvaćen lav.

Da su lavići netragom nestali iz palićkog Zoološkog vrta konstatovala je 12. oktobra 2021. godine i Veterinarska inspekcija.

Novo rukovodstvo Zoološkog vrta pokrenulo je odmah malu medijsku ofanzivu, plasirajući pretpostavku da je neka od odraslih jedinki u volijeri mogla da pojede laviće kao gotovu činjenicu. Neki od lokalnih medija čak su krivotvorili informacije iz zapisnika Veterinarske inspekcije, tvrdeći da je inspekcija utvrdila da su nestali mladunci mrtvi.

Koleginica Ilinka Iljoska iz Skoplja, koja je sa mnom istraživala ovaj slučaj, u tamošnjem Zoološkom vrtu saznala je da je skoro nemoguće da mladunci budu pojedeni bez ikakvog traga. Kada bi odrasle jedinke proždrale svoju mladunčad, čak i da se to dogodi bez ijednog traga krvi ili ostatka lobanje ili tela, u njihovom izmetu, sutradan, sasvim sigurno bi bilo krupnih ostataka krzna mladunaca koje odrasle jedinke ne bi mogle da svare.

Na kraju svega, Zoološki vrt je skoro tri meseca nakon što smo otkrili i objavili da su mladunci nestali pronašao svedoka, svog radnika Atilu Sadovića, koji se baš tada, gle čuda, setio da je ipak video mladunca u čeljustima lava.

Ono što mi možemo, jeste da kao redakcija nastavljamo da pitamo: šta se dogodilo sa palićkim lavićima?

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.