blank

Izbeglice na srpsko-mađarskoj granici postale predmet izborne kampanje

blank

Izbeglice koje iz Srbije pokušavaju da uđu u Mađarsku i preko nje dođu do bogatijih zapadnih zemalja postale su predmet izborne kampanje premijera Mađarske Vikora Orbana koji koristi sporne prakse vraćanja izbeglica nazad u Srbiju.

Premijer Viktor Orban, za koga ankete pokazuju da će se u aprilu suočiti sa najtesnijim izborima u poslednjih desetak godina, gradi kampanju na strogoj antiimigrantskoj politici i želi da iskoristi migranate nagomilane na granici sa srpske strane za mobilizaciju svog konzervativnog biračkog tela, piše AP.

„Samo ove godine zaustavili smo i pritvorili više od 100.000 ljudi. Da tamo nije stajala mađarska ograda, više od 100.000 ilegalnih migranata bi sada bilo prvo u Austriji, pa u Nemačkoj“, rekao je Orban ranije.

Novinar agencije AP razovarao je sa izbeglicama koje su bezuspešno pokušale da pređu žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije i krenu put Evrope. Granica je pokrivena i specijalizovnim kamerama i senzorima. Mađarski graničari takođe skloni su takozvanim „pušbekovima“, odnosno bespravnom prisilnom vraćanju u Srbiju.

„Idem u Austriju, idem u Nemačku, idem u Holandiju, ne ostajem u Mađarskoj. Šta je problem“, rekao je novinaru Muhtar Ahmad (26) iz Alepa u Siriji koji sa grupom od 35 izbeglica boravi u napuštenom objektu u blizini srpskog sela Majdan.

Jedan od najvećih oponenata migracijama u Evropi, Orban je izjavio da migranti prete da zamene hrišćansku kulturu na evropskom kontinentu i da su izbeglice odgovorne za nove sojeve korona virusa koji se pojavljuju u njegovoj državi.

Međutim, brojevi koje su objavili srpski i evropski zvaničnici pokazuju da značajno manji broj izbeglica želi da pređe iz Srbije u Mađarsku.

blank

„Malo je veći broj nego recimo pre dve godine, ali broj nije toliki. Porast je vrlo mali“, rekao je direktor prihvatnog centra u Subotici Nemanja Matejić.

Mađarska policija saopštila je da je presrela više od 122.000 ljudi, međutim podaci evropske pogranične agencije Fronteks pokazuju da je tokom prošle godine bilo oko 60.500 nelegalnih pokušaja prelaska te spoljne granice EU.

S obzirom da iste osobe pokušavaju da pređu više puta, to znači da je broj pojedinaca koji su pokušali da pređu značajno manji.

Srpski Komesarijat za izbeglice saopštio je da u prihvatnim centrima u Srbiji boravi 4.276 izbeglica, a oko 1.000 je van centara.

AP-Beta/Danas

Foto: Subotičke.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.