blank

Jedna uz drugu već tri godine!

One su jedino udruženje koje bi se radovalo kada ne bi imalo novih članova. One su podrška obolelima od karcinoma, njihovim porodicama, svima koji traže bilo kakvu podršku u teškim, neizvesnim vremenima. Uz radni doručak ovo izuzetno važno udurženje proslavilo je treću godinu postojanja i novinare podsetilo na istrajan rad u prethodnim godinama.

blank
Foto: Subotičke.rs

Udruženje je svojim radom postiglo da su pacijenti otvoreniji, svesni bolesti, ali i velike pomoći koje članice pružaju. S početka, kad je udruženje osnovano, 2021. godine, članice su se okupljale s jednim zajedničkim imeniteljem – bolešću koja ih je ujedinila. Potom se ceo program razvio za potrebom za edukacijom, preventivom i podrškom.

“Ovde se ne priča samo o bolestima. U ovom udruženju nema potrebe da se priča o tome. Svi ovde znaju kroz šta se prolazi u životnoj borbi. Mi smo ovde velika familija koja bez mnogo reči o bolesti, daje veliku pomoć i podršku”, kaže Milica Pećerić, predsednica udruženja “Jedna uz drugu”.

blank
Foto: Subotičke.rs

„Mi za sve ove godine i dalje uspevamo da radimo na preventivi, podršci obolelima i onima koje su bolest pobedile, ali se bore sa posledicama. U protekloj godini smo uspešno realizovali sve projekte za koje smo sredstva dobili od Grada, Fondacije „Trag“ i iz Road programa. Tek sad uviđamo koliko smo važne, jer ono što primećujemo da je trend porasta oboljenja i da oboljevaju sve mlađi.

Naša misija je da se posvetimo edukaciji, a fokus će biti na mladim ljudima i ženama pre svega, koja je naša osnovna ciljna grupa. U organizaciji sa Fondacijom „Danilo Kiš“ organizujemo niz predavanja na temu kancera i buđenja svesti, kako u preventivi, tako i samoporegledima. Pre svega ćemo se obraćati starijim srednjoškolima. Samo rana dijagnoza je dobra prognoza. Nastavljamo sa podrškom svih koji se susretnu sa dijagnozom raka, kroz iskustvo i psihološku podršku stručnih ljudi“, ističe Milica Pećerić, prva među istima u udruženju „Jedna uz drugu“.

blank
Foto: Subotičke.rs

„Pokazalo se kao izuztno korisno da se okrenemo zdravijem životu, vežbanju, ishrani, ali i podršci u trenucima kada se osoba suočava sa dijagnozom. Naša uloga je da se organizujemo i okupljamo, kako bi svi što bolje i kvalitetnije živeli i nakon suočavanja sa dijagnozama.

Naše aktivnosti nisu samo u fokusu u mesecu borbe protiv raka dojke, u martu i oktobru. Naš je cilj da se što duže održimo kao podrška, nažalost i onima koji će nam se pridružiti u budućnosti“, dodaje Milica.

Po mišljenju članica udruženja „Jedna uz drugu“ svaka bolest je na neki način stigmatizovana. Svojim iskustvima, pre svega, i mišljenjem, ali i stručnom podrškom koja postoji u ovom udruženju, članice pre svega žele da osveste celokupno društvo.

blank
Foto: Subotičke.rs

Gabriela Agošton je dodala kako subotičko udruženje „Jedna uz drugu“ ima najveće jezgro aktivnog članstva. Gabriela je prisustvovala na panevropskoj konferenciji koja je održana u Zagrebu, prošle godine kao članica udruženja, ali i pacijentkinja, gde je dobila pohvale za rad udruženja.

„Mi smo most između pacijenata i lekara. Imamo dobru saradnju sa Onkološkim odeljenjem u Subotici i Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Radimo na promenama koje su potrebne kako bi se olakšao život obolelima. Jedna od ključnih stvari na kojima radimo je ponovno uvođenje skrininga i mi kao uduruženje podržavamo i pratimo“, zaključila je Agošton.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.