blank

Kako je Balašević na Paliću pisao „Računajte na nas‟…

blank

Branko Buljovčić, član Štaba za društvene aktivnosti Omladinskih radnih akcija na Paliću, bio je zadužen za organizaciju manjih koncerata, pesničkih večeri, sporta i sličnih dešavanja tokom radnih akcija. Tom prilikom upoznao je Đorđa Balaševića, Miladina Šobića i mnoge druge… Uprkos tome što ne pamti koje su se godine tačno upoznali, Buljovčić se prisetio Balaševićevog boravka na Paliću.

‒ Balašević je jednom prilikom bio na radnoj akciji na Paliću četiri-pet dana i tad smo se upoznali. Bio je omiljen u društvu, svi su ga voleli, uvek je imao neke fazone. Čak smo mu dali i brigadirsku uniformu. Tad je već bio popularan, ali ne kao kasnije ‒ naveo je Buljovčić.

Balašević bi na Paliću pronalazio mesto za sebe, gde je pisao i svirao. Jedna od poznatijih pesama koja je nastajala tada je i „Računajte na nas‟.

‒ Ono čega se sećam jesu dve stvari. Tokom prepodneva, dok su akcijaši imali svoje obaveze, Balašević bi sedeo u „amfiteatru‟, svirao bi gitaru, zapisivao pesme. Tada bi mu se pridružilo nekoliko članova štaba koji bi u tom trenutku bili slobodni, među njima sam bio i ja. Pravili smo mu društvo dok je pisao „Računajte na nas‟. To naravno nije bila konačna verzija pesme, on ju je kasnije aranžerski uobličio – prisetio se nekadašnji član Štaba za društvene aktivnosti.

‒ Druga stvar koju posebno pamtim jeste poslednje veče njegovog boravka na Paliću. Organizovao je „mali” koncert, na kom je bilo tri stotine brigadira. On je sedeo u sredini i svirao. Primetio sam da se unervozio, da bi mi ubrzo rekao da čeka da dođu dve devojke, a kasne… Jedna je bila plava, Olivera, koja je kasnije postala njegova supruga, a druga je bila crna. Rekao mi je da su obe dobre. Pola sata kasnije, devojke su se pojavile, ali ih je bilo četiri umesto dve. Mahnuo sam mu kad su stigle, čuvali smo im mesta. Plavuši je rekao „Ti ćeš biti…‟. Nije završio rečenicu, a nije ni njoj dozvolio da odgovori. Svi su bili oduševljeni atmosferom. On se brigadirima zahvalio i rekao da će čuvati uniformu i da će dolaziti ponovo ‒ dodao je Buljovčić.

‒ Prošle godine smo za Dan radnih akcija 1. aprila želeli da mu dodelimo priznanje, ali je već tada bio bolestan. Želja nam je bila da to uradimo ove godine, ali nažalost do toga opet neće doći ‒ zaključio je Buljovčić.

Foto: Branko Buljovčić

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.