blank

Kula Bogojvar prepuštena vremenu

Prvi topli dani proleća prolaze u znaku Palića i ljudi koji nađu mir u par dana. Turistička ponuda koja je obogaćena akva parkom koji još uvek nije u svojoj punoj funkciji, što se smeštajnih kapaciteta tiče, proširuje se kontinuirano. Ono što Paliću kao destinaciji daje pravu notu su palićki biseri u vidu vila i zgrada građenih u secesijskom stilu.

blank
Foto: Subotičke.rs

 

I dok se gradovi u Evropi bore da očuvaju svoja stara zdanja, naša smo prepustili vetrovima ili vremenu. Sa desne strane na obali Palićkog jezera, pored Vila Lujze, nalazi se Bogojvar kula podignuta 1891.

Ovaj objekat je zaostavština Lajoša Vermeša koji je za potrebe olimpijskih igara, koje je pokrenuo, sagradio Sovinu kulu za smeštaj ondašnjih sportista. Po nekim izvorima smatrao se prvim olimpijskim hotelom u Evropi, hotelom namenjenim samo za sportiste koji su se obreli na Olimpijskim igrama na Paliću.

blank
Foto: Subotičke.rs

Pre deset godina postojala je ideja da se ova Sovina kula pretvori u muzej u čast Vermeša. Te 2013. godine u ovu kulu su uložena sredstva, kada je ofarbana fasada, zamenjeni oluci i drveni opšivi oko Sovine kule.

Posle toga, ništa više nije ulagano, sudeći po sadašnjem izgledu kule, a čini se da smo se ponovo vratili na početak.

Obzirom da se ne zna namena ovog prostora, a stoji neiskorišćen, u jednom momentu, tu su se naselili migranti, koji su potom dodatno devastirali unutrašnjost vile i tako dodatno načeli ono što vreme nije uradilo.

blank
Foto: Subotičke.rs

Namena se ne zna, “vila promaja” je dodatno otvorena obzirom da su prozori koji su billi zatvoreni pločama, ponovo otvoreni zahvaljujući i vremenskim uslovima. Objekat nije nikad iskorišćen, iako je u planu detaljne regulacije Palića navedena mogućnost dogradnje, Sovina kula čeka neka bolja vremena, kao što ih izgleda čeka već 100 godina.

Ne znam da li je šteta nepopravljiva i koliko je novca potrebno da se ponovo obnovi spoljašnost ove secesijske lepotice, kao i unutrašnjost koja i izdaleka deluje jezivo, ali ako već stoji na obali jezera od 1891. možda bi trebalo da se potrudimo da ostane i u narednim decenijama, kako bi mogli budućim generacijama ostaviti ovu neprocenjivu arhitektonsku zaostavštinu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

3 responses to “Kula Bogojvar prepuštena vremenu”

  1. Cela Subotica je prepustena vremenu.Da nema pranja para preko gradnje stanova i privredne zone mrtav grad.

  2. Bitno je dase gradi obnavlja dole Srbija a Subotica dobro reče prethodnik da nije pranja para mrtav grad a dolaze him silni turisti a nemogu utegnuta Bogoj Var sramota za Suboticu i vladu i Bolnicu kako su zapustili neko pokupio pare a ovde sve propadne

  3. jako je vazno bilo spomenuti migrante. kao da u vili promaji pre njih nije bilo devastacije od strane narkomana i svakakvi ludaka koji bi tamo obitavali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.