blank

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

 

blank

Zavod za javno zdravlje Subotica najavio je da će u saradnji sa Udruženjem „Jedna uz drugu”, Domom zdravlja, Apotekom Subotica, Opštom bolnicom, Crvenim krstom i Društvom za borbu protiv raka Grada Subotice u petak organizovati niz aktivnosti povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke.

U 17 časova će biti organizovana šetnja odnosno trka za zdravlje pod sloganom „Snažniji zajedno”. Šetači i trkači će poći sa centralnog gradskog trga ka Dudovoj šumi, gde će napraviti jedan, odnosno tri kruga, a potom se vratiti na Trg slobode. Staza za šetače duga je tri, a za trkače pet kilometara.

U Crvenom krstu će od 19 časova biti organizovana promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“. Kako je navedeno, planirani su preventivni pregledi, i to palpatorni pregled dojke, određivanje BMI i kompozicije tela, merenje ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i saveti lekara.

U Apoteci Subotica u Ulici Matije Gupca 26 će od 10 do 14 časova biti pružana podrška obolelim ženama, gde će farmaceuti raditi proveru neželjenih dejstava i interakcija lekova.

blank

„Akcije promovišu pravilnu ishranu, nepušenje i fizičku aktivnost kao zdrave oblike ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja i prevencije raka dojke. Cilj ovih akcija je i skretanje pažnje na značaj skrining pregleda za rano otkrivanje raka dojke”, navela je specijalista socijalne medicine dr Nada Kosić Bibić, koordinator za skrininge iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, te je pozvala sugrađane da podrže organizovane aktivnosti.

Dr Kosić Bibić je navela da se oktobar obeležava u mnogim zemljama sveta kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te da je cilj ukazivanje na mogućnosti savremene terapije kod pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Ona je istakla da je rak dojke vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Navela je da je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji 2018. godine registrovano 4.638 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, od toga 4.561 žena i 77 muškaraca,a da je iste godine 1.691 žena i 29 muškaraca izgubilo bitku sa ovom bolešću.

blank

„Na osnovu podataka, rutinski prikupljenih, u 2020. godini je u Subotičkoj bolnici lečeno 112 žena zbog raka dojke, a svaka druga je u dobi radno aktivnog stanovništava (52,7%). Na osnovu podataka iz potvrda o smrti koje su obrađene u subotičkom Zavodu, 53 žene su u 2020. godini izgubile bitku zbog raka dojke”, navela je dr Kosić Bibić.

Istakla je da na vodeće faktore rizika kao što pol, starenje i genetska predispozicija ne može da se utiče, ali da one poput pušenja i izloženosti duvanskom dimu, nepravilne ishrane i gojaznosti, fizičke neaktivnosti i prekomerne upotrebe alkohola može.

„Brinite o svome zdravlju i jedite svakodnevno pet porcija povrća i voća, jedite žitarice od celog zrna i održavajte telesnu težinu u granicama normalne uhranjenosti. Jedite ribu bar jednom nedeljno i pazite na skrivene masnoće. Budite fizički aktivni svaki dan bar 30 minuta, prestanite da pušite ako ste pušač, a alkohol konzumirajte u umerenim količinama. Redovno kontrolišite svoje zdravlje i odazovite
se na skrining pregled”, poručila je dr Kosić Bibić, navodeći da se organizovani skrining raka dojke u Srbiji sprovodi od 2012. godine, ali da se tokom ove godine u Subotici organizovani skrining ne sprovodi zbog pandemije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.