blank

NASA lansirala raketu Artemis na putovanje oko Meseca

Nakon dva neuspela pokušaja, NASA je uspela da lansira svoju novu megaraketu Artemis 1 na Mesec. Raketa Artemis poletela je iz Floride na 25-dnevno putovanje oko Meseca i nazad kapsulu „orajon“, koja u sebi ovoga puta neće imati posadu.

blank

Današnji, treći u nizu, pokušaj NASA da lansira raketu Artemis 1 predstavlja ključnu prekretnicu. Naime, program koji se godinama odlagao i prekoračio milijarde dolara u budžetu, ima za cilj da na kraju, okvirno 2025. godine, vrati ljude na Mesec.

Do sada misija ide kako je planirano, dostižući orbitu oko Zemlje, ali više prekretnica tek dolazi – uključujući kapsulu koji ispaljuje svoje motore da napusti Zemljinu orbitu i započne višednevno putovanje ka Mesecu, prenosi B92.

Artemis I sada ću putovati oko 1,3 miliona milja tokom misije. NASA planira da „izbaci“ „orajon“ na 60 milja iznad površine Meseca, pre nego što krene u široku orbitu oko lunarnog tela. Da bi se vratio, „orajon“ će koristiti Mesečevu gravitaciju da mu pomogne u postavljanju putanje nazad u Zemljinu orbitu.

Nova.rs, foto: NASA

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.