blank

Noć secesije u Sinagogi

blank

Fondacija „Subotička sinagoga” najavila je da će povodom Svetskog dana secesije večeras biti organizovan program u ovoj ustanovi, od 18 do 22 časa. Ulaz će biti besplatan za sve posetioce.

Na današnji dan, Svetski dan secesije, preminula su dvojica arhitekata – Španac Antonio Gaudi, koji je ostavio nemerljiv trag u arhitekturi Barselone, i Eden Lehner, Subotičanima poznat i kao projektant Leovićeve palate u Subotici.

„Objekat Sinagoge prema projektima Marcela Komora i Dežea Jakaba jedinstven je i izuzetan iz više aspekata. Jedini je objekat ove namene u Evropi koji nosi obeležja mađarske varijante secesije”, naveli su iz Sinagoge.

Oni su istakli da Dan secesije obeležavaju po treći put, te da je ovogodišnji program izuzetno bogat.

Od 18 časova biće prikazana prezentacija fotografija Atile Kovača – „Umetnost kroz objektiv”. Petnaest minuta kasnije biće prikazan kratak film „Kako su ti lepi tvoji šatori…”. U 18 časova i 30 minuta na programu je predavanje istoričara i novinara Silarda Paćija „Dva subotička gradonačelnika i secesija”.

U 19 časova predavanje će održati turizmolog Boris Tot, na temu „Subotica, prestonica secesije”.

U 20 časova će glumac Vladimir Grbić čitati odlomak iz knjige „Mađarska varijanta secesije u Subotici” Bele Durancija. U 20 časova i 15 minuta Bela Kalo predstaviće „Mađare subotičke sinagoge” Rudolfa Klajna. 20 časova i 30 minuta Vladimir Grbić čitaće odlomak iz knjige Gabora Demetera „Sinagoga u Subotici”.

U 21 čas će glumac Bela Kalo čitati odlomak „Duša grada ili znaci identiteta” Ildike Lovaš. U 21 čas i 30 minuta Vladimir Grbić će čitati odlomak iz publikacije „Otkriva se ponovo – subotička sinagoga“, koja je izrađena uz podršku Ministarstva predsednika Vlade Mađarske, Ministarstva spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske, Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine, Jevrejske opštine Subotica, Generalnog Konzulata Mađarske u Subotici i Grada Subotice – Obnova ukrasnih elemenata.

Između programa će biti organizovane kratke muzičke tačke.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.