blank

Nove lokomotive uz garanciju države: Kredit od 43 miliona evra za „Srbija kargo“

Država daje garancije preduzeću za železnički prevoz robe “Srbija kargo”, koje se kod Evropske banke za obnovu i razvoj zadužuje za 43 miliona evra. Novac će se iskoristiti za – obnovu teretnog voznog parka.

blank

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji za obnovu teretnog voznog parka, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam od 43 miliona evra Akcionarskom društvu za železnički prevoz robe „Srbija kargo“. Ugovor o zajmu za obnovu teretnog voznog parka Srbije „Srbija Kargo“ i EBRD potpisali su 23. novembra 2022. godine, uz uslov da država Srbija garantuje za ispunjenje obaveza.

„Svrha projekta je da se izvrši nabavka približno četiri dizel lokomotive za vuču teretnih vozova, oko šest dizel lokomotiva za manevrisanje, opravka približno 1.250 teretnih kola i nabavka oko 50 teretnih kola serije S za prevoz kontejnera. Date su procenjene količine za nabavku jer će njihov broj zavisiti od tržišnih cena u vreme sprovođenja tendera“, navodi se u obrazloženju zakona.

Davanje garancije u ovom iznosu predviđeno je budžetom za ovu godinu na ime projekta obnove teretnog voznog parka Srbije.

„U cilju poboljšanja kvaliteta i obima usluge transporta robe na mreži i podržavanja modalnog prelaska sa drumskog na teretni železnički transport, sredstvima kredita će se finansirati nabavka savremenih dizel magistralnih i ranžirnih lokomotiva, teretnih vagona, remont vagona, usluge konsultanata za podršku Jedinici za sprovođenje projekta i nadzor, kao i zamena zastarelih voznih sredstava koja su u upotrebi iako je istekao vek njihovog trajanja“, pojašnjava se u predlogu zakona.

Planirano je da Projekat bude završen do 31. decembra 2026. godine.

U predlogu zakona se navodi da će ovaj projekat dovesti do uštede ekvivalenta od 5.397 tona ugljen-dioksida (CO2) godišnje „kao rezultat modalnog prelaska sa drumskog na teretni železnički transport, odnosno omogućavanjem modalnog prelaska sa drumskog na teretni železnički transport i zamenom starih neefikasnih vagona i lokomotiva“.

„Projekat će pozitivno uticati na životnu sredinu u smislu smanjena emisija ugljen-dioksida“, ističe se u obrazloženju zakona.

Uslovi zaduživanja

Iznos kredita je 43 miliona evra, a zajam je raspoloživ tokom četiri godine. Očekivani rok za završetak projekta je 31. decembar 2026. godine.

Isplata kredita biće u tranšama u iznosima od po minimum 300.000 evra. Period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući period počeka do četiri godine.

„Srbija kargo“ zajam otplaćuje u 22 polugodišnje rate, pri čemu prvi datum otplate glavnice sledi odmah iza četvrte godišnjice od datuma potpisivanja Ugovora o zajmu, a poslednji datum je definisan kao 20. oktobar 2037. godine.

Ugovorom je predviđena promenljiva kamatna stopa uz mogućnost da dužnik izabere da plati kamatu po fiksnoj kamatnoj stopi na ceo ili bilo koji deo zajma koji u tom trenutku bude neotplaćen. Predviđena je i mogućnost prevremene otplate, kao i otkazivanja zajma u minimalnom iznosu od dva miliona evra.

U slučaju da ne povuče sredstva „Srbija kargo“ plaća proviziju za neiskorišćeni deo zajma od 0,5 odsto godišnje. Zajmoprimac plaća i pristupnu naknadu, jednokratno, iz sredstava zajma, u iznosu od jedna odsto (430.000 evra) od iznosa glavnice zajma.

Datumi plaćanja obaveza koje dospevaju po osnovu kamate, provizije na nepovučena sredstva i glavnice su 20. april i 20. oktobar svake godine.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.