blank

Obezbediti kvalitetniji život osobama sa invaliditetom (VIDEO)

blank

Mirjana Evetović, predsednica Udruženja zelenih i majka deteta sa invaliditetom, pokrenula je inicijativu da se subotička udruženja koja se bave pružanjem podrške osobama sa smetnjama u razvoju formalno ujedine i time obezbede svojim korisnicima lakši i kvalitetniji život. Kako je navela, najveća briga ovih roditelja jeste šta će biti sa decom kada njih ne bude bilo, a formalnim ujedinjavanjem više udruženja niz problema bio bi rešen.

YouTube video

Kako je navela za Subotičke.rs, sve je počelo kada su na poziv načelnika Severnobačkog okruga Bojana Šoralova tokom društvenog dijaloga izneli ministarki Gordani Čomić sa kakvim problemima se susreću udruženja, ali i porodice osoba sa invaliditetom.

‒ Odlučila sam da reagujem zato što sam bila pozvana od strane načelnika Severnobačkog okruga Bojana Šoralova da pozovem sva udruženja na društveni dijalog koji je osnovala ministarka Gordana Čomić kad je dolazila u Suboticu. On je prepoznao priliku da pozove civilna društva da ministarki predstave problematiku osoba sa invaliditetom ‒ rekla je Mirjana, dodavši da su im se nakon izlaganja Suzane Skenderović otvorila vrata Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga, te da su na taj način udruženja stigla do načelnika okruga.

Kako je navela, Šoralov je ubrzo pozvao predsednike udruženja na sastanak, gde su oni izneli svoje probleme i predložili da sagledaju primer dobre prakse po Srbiji. Obišli su Niš, Vranje, Veliku Planu, kao i Manastir Svete Petke, gde boravi sto dvadeset korisnica sa autizmom. Ipak, model rada u Velikoj Plani pokazao se kao najbolji.

‒ Načelnik Severnobačkog okruga je zatim pozvao Radovana Radulovića iz Velike Plane da prezentuje svoj rad, da se sastane sa udruženjima, da vidimo kako mi možemo da obezbedimo našoj deci te usluge. On je saslušao udruženja i uvideo da oni ne mogu da napreduju jer, uprkos tome što su umreženi, nisu formalno ujedinjeni ‒ prenela je Mirjana i objasnila da je za ozbiljniji rad neophodna formalna grupa, licenca za rad, obezbeđeni dnevni boravak, radni centar, usluge stanovanja uz podršku…

blank

Ona je takođe istakla da Udruženje zelenih nije deo neformalne mreže udruženja koja pružaju podršku osobama sa invaliditetom, ali da, osim što se bave ekologijom, doprinose i njihovom razvoju u društvu kroz različite manifestacije i akcije, te da je kao roditelj imala potrebu da se bori za poboljšanje statusa dece sa smetnjama u razvoju.

‒ Lično organizujem humanitarne akcije, od sporta do kulture, jer su nam dugo bila zatvorena vrata. Niko nije hteo da primi nijedno dete sa invaliditetom, a na primer, mom detetu je preko potrebna fizička aktivnost ‒ navela je, dodavši da će Festival ljubavi ove godine biti organizovan četvrti put, što će biti još jedna prilika da se deca sa posebnim potrebama uključe u sportske i umetničke aktivnosti sa zdravom decom.

Kako bi došli do većih prava i različitih usluga, jedanaest subotičkih udruženja bi formalno trebalo da se ujedini. Kako je navela, prema nezvaničnoj informacijama koje je dobila, oni ne žele da se udruže.

‒ Ne mogu da prihvatim da to odluči jedanaest osoba u ovom gradu, jer smatram da svi treba da učestvujemo u donošenju ovakvih odluka, a ne samo predsednici udruženja. Mi koji smo nezadovoljni uslugama udruženja, okupićemo se kao roditelji i otvorićemo jedno udruženje, biće to pravno, sa licencom, sa ciljem da olakšamo i obezbedimo život osobama sa invaliditetom na nekom višem nivou ‒ zaključila je Mirjana Evetović.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.