blank

Održan Međunarodni dan fizičke aktivnosti

YouTube video

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen je juče u Osnovnoj školi „Jovan Mikić” pod nazivom „Kretanjem do zdravlja”.

Subotičani su, po 14. put sa brojnim partnerima, upriličili akciju koja je prvenstveno namenjena mladima.

Statistike pokazuju da je fizička neaktivnost visoko zastupljena, kako kod dece, tako i kod odraslih, odnosno da postoji pad zastupljenje fizičke aktivnosti u periodu od 2013. do 2019. godine, kada je rađeno poslednje istraživanje.

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić istakla je da zdravstvene radnike posebno brine činjenica da fizička aktivnost opada već u srednjoj školi, i kod dečaka i devojčica, ali naročito kod devojčica.

Benefiti fizičke aktivnosti su jačanje skeleta, za dobro držanje tela, za razvoj kostiju, ali i za jačanje njihovog mentalnog zdravlja, samopouzdanja.

blank
Foto: Subotičke.rs

„Vidimo da je mentalno zdravlje dece i cele generacije vrlo ugroženo i negde je poruka danas koju želimo da je pokret osnova celog zdravlja. Važno je da naša deca izaberu bilo koju fizičku aktivnost prema svojim afinitetima. Nije bitno da budu vrhunski sportisti i da osvajaju prva mesta, već da su svaki dan fizički aktivni”, izjavila je Kosić Bibić.

Redovni sistematski pregledi pokazali su za 2022. godinu da svaki četvrti školarac ima loše držanje tela. Pored toga, visoko su zastupljeni deformiteti stopala, kao i gojaznost.

„Današnji dan treba da nam služi kao podsetnik, iako svaki dan treba da posvetimo fizičkoj aktivnosti, jer ona nosi brojne benefite po ljudski organizam. Tu ne mislim samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje. Fizička aktivnost može da posluži u lečenju depresije i anksioznosti”, zaključio je Saša Terzija, profesor fizičkog vaspitanja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.