blank

Održan sastanak predstavnika međunarodnih institucija u Srbiji na temu migracija

blank

Na prvom koordinacionom sastanku donatora u oblasti migracija, u organizaciji „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Švajcarske, predstavljene kroz agenciju za razvoj i saradnju ‒ SDC, zaključeno je da je u cilju boljeg upravljanja migracijama u Srbiji neophodna saradnja svih ključnih nacionalnih i međunarodnih aktera. Sastanak je održan pod okriljem zajedničke inicijative koju su GIZ i SDC potpisali u martu 2022 godine.

„Migracije su kompleksan međusektorski fenomen. Potrebe različitih kategorija migranata nije moguće adresirati na identičan način i zato je koordinisan pristup neophodan”, navela je na početku sastanka direktorka kancelarije GIZ u Srbiji Danijela Funke.

Ona je podsetila okupljene da globalni programi Migracije i dijaspora (PMD) i Migracije za razvoj (PME) koji se sprovode u okviru Nemačke razvojne saradnje, pružaju podršku partnerskim strukturama u Srbiji da iskoriste pozitivne efekte regularnih migracija i unaprede održivu reintegraciju povratnika.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji Rihard Koli podsetio je da je Švajcarska jedna od četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji, i da je u poslednjih trideset godina uložila 400 miliona evra državne pomoći.

„Udružili smo napore kako bismo napravili razliku u sistemu upravljanja migracijama u Srbiji. Ideja GIZ i SDC je da se na susretima poput današnjeg podstakne sinergija, i maksimizira pozitivan uticaj”, naveo je Koli.

Kako je navedeno, sastanku su pored predstavnika SDC i GIZ prisustvovali i predstavnici ambasade Švedske, kao i delegacije Evropske unije, Međunarodne organizacije za migracije, UNDP, UNHCR, OEBS, DRC, Svetske zdravstvene organizacije, ICMPD i Tačke povratka.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.