blank

Održana 41. sednica Grada Subotice

Odbornici Skupštine grada Subotica zasedali su na 41. Redovnoj sednici gde su razmatrali usvajanje 17 tačaka dnevnog reda. Najviše polemike, kako je i očekivano, povelo se oko usvajanja Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 01. januara do 30. septembra ove godine, i oko donošenja Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2023. godinu.

blank
Foto: Kalman Nemet on Unsplash

Drugim rebalansom budžeta utvrđen je obim od skoro 9,48 milijardi dinara što je uvećanje u odnosu na tekući budžet za nepunih 235 miliona dinara.

“Realizaija budžeta Grada za prvih 9 meseci bila je u visini od 73,76 odsto što je za 24,56 odsto više nego za isti period prošle godine. Pristupili smo oprezno drugom rebalansu i uvećanju obima budžeta, te je uvećanje svega 2,54 odsto, par loših poteza mogu sve da promene. Ono što je najbitnije, utvrdili smo iznos i opredelili uvećanje rashoda za 262 miliona dinara, gde je najbitnije da smo utvrdili iznos za obračun i isplatu plata za šta smo dobili saglasnost Ministarstva finansija i obezbedili smo sredstva za izmirenje svih stalnih troškova kako bismo obezbedili funkcionisanje ustanova obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i sporta”, izjavio je gradonačelnik Subotice.

Bakić je takođe istakao da su opredeljena sredstva za investiciona ulaganja u visini od nepune 2,41 milijarde, gde je najbitnije da su obezbeđena sredstva za nove investicione projekte poput izgradnje ambulante na Paliću vrednosti 99,6 miliona, zatim dogradnje i rekonsturkcije predškolskih ustanova “Mandarina” na Radijalcu i “Sanda Marjanović” na Prozivci, svaka u vrednosti od 102 miliona dinara.

blank
Foto: Subotičke.rs

Gradonačelnik je najavio i da će konačno biti završen projekat dogradnje centralne kuhinje PU “Naša Radost” i njeno opremanje u visini do 109 miliona, od čega su radovi 55 miliona, a opremanje 54 miliona dinara. Rebalansom su takođe opredeljena sredstva za projekat JKP “Vodovod i kanalizacija”, za zamenu ispune na Vodozahvatu 1, na postrojnju prečistača pitke vode u vrednosti od 100 miliona dinara.

Šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, Miroslav Milojević istakao je da pokret kao opozicija glasa za izveštaje budžeta, ali ne i za rebalans budžeta. Ključna zamerka, prema Milojeviću, je da je 2012. godine zakonom rešeno da se iz Subotice odlivaju sredstava ka centralnom budžetu, koja se posle vraćaju, ali u daleko manjem obimu nego što je odliv.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Imamo dva ili više republičkih poslanika ali niko ne sme ni reč da progovori o tome, niko ne otvara tu temu ni iz SNS-a ni iz SVM-a da postoji strah da se to vrati na period od pre 2012. godine kada je Subotica u potpunosti raspolagala svojim sredstvima. To je centralna zamerka. Što se tiče rebalansa, vidimo da se odvajaju sredstva za igradnju pozorišta u 2024. i 2025. godini što znači da se gradnja pozorišta izuzetno odužila i da smo do sada dobijali rokove koji su bili netačni, proizvoljni i u funkciji političkih kampanja. To se dešavalo u proteklih 16 godina. Gradonačlenik je sada bio dosta realniji, čak je i rekao da se izgubila dokumentacija sa početka izgradnje pozorišta”, naglasio je Milojević rekavši da je dobro da građani pravovremeno dobijaju realne podatke.

Šef odborničke grupe SVM-a, Janoš Nagel istakao je nakon skupštinske sednice da je stanje budžeta odlično, jer se jedne strane ostvaruje skoro 100 odsto onoga što je bilo planirano kao prihod u tekućoj godini.

“Za prvih devet meseci ostvareno je 74 odsto planiranih prihoda i to dokaz odličnog planiranja, građani i privreda uredno plaćaju poreske obaveze, privreda je u dobroj kondiciji, što potvrđuje ovako dobro punjenje budžeta prihodom od poreza na zarade. Na dnevnom redu osim ostvarenja, imali smo i rebalans i dalje povećanje budžeta za 2,5 odsto, odnosno za 235 miliona. To je potrebno za izmirenje zarada zaposlenih za šta je lokalna samouprava dobila saglasnost za novo zapošljavanje, a ti prihodi će se sa druge strane iskorisiti i za subvencije javnih preduzeća kao što su “Suboticatrans”, “Vodovod i kanalizacija”, “Stadion” i “Palić Ludaš””, poručio je šef odborničke grupe SVM-a.

Kao stanovnik naselja Palić, Nagel je rekao da je, kada su investicije u pitanju, bitno da se stvaraju uslovi za izgradnju novog Doma zdravlja na Paliću i uslovi za adaptaciju i modernizaciju dve predškolske ustanove.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.