blank

Otvorena nova čitaonica Gradske biblioteke

blank

Danas je otvorena nova čitaonica Gradske biblioteke. Otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal i direktor biblioteke Dragan Rokvić.

Rokvić je naveo da Gradska biblioteka ove godine proslavlja sto trideset godina od osnivanja, te da je, uprkos teškoj godini, završen projekat izgradnje čitaonice od četiri stotine kvadratnih metara i to po standardima Evropske unije. Povodom ove godišnjice izdata i monografija „Istorija Gradske biblioteke Subotice” koju je Rokvić priredio sa svojim saradnicima.

blank

Za idejni projekat kompletne rekonstrukcije biblioteke zaslužna je arhitekta Živka Radulović Ražnatović. Cilj projekta jeste modernizacija ali i negovanje zaostavšine Ferenca Rajhla iz 1895. godine.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naveo je da je poduhvat započet uoči priprema za obeležavanje 125 godina Gradske biblioteke, te da je reč o projektu vrednom više od 600.000 evra. Naveo je da je sledeći zadatak na roditeljima i pedagozima, da se što veći broj dece i odraslih učlani u Gradsku biblioteku. Ovom prilikom Pastor je zaključio da je jedan od sledećih projekata, za koji će pokušati da obezbede sredstva, kompletna rekonstrukcija zdanja.

blank

Gradonačelnik Bakić je istakao da čitaonica uvodi svetski standard bibliotekarstva u Gradsku biblioteku i to u godini kada ova obeležava 130. godišnjicu postojanja. On je ovom prilikom podsetio na značaj osnivača Gradske biblioteke Ištvana Ivanjija, ali i mnogih drugih koji su razvijali i unapređivali njen rad – Jovana Manojlovića, Mije Mandića, Vinka Somborčevića, Isidora Milka, Blaška Vojnić Hajduka, Alekse Ivića, Gustava Tonča. Rečima Ive Andrića pri poseti našoj biblioteci („Sada imate dobru osnovu, starajte se da je nadograđujete.”) gradonačelnik je zaključio da je nova čitaonica upravo nadgradnja svega onoga što su nam u amanet ostavili prethodnici. On se zahvalio Fondaciji „Gabor Bethlen” i Republici Mađarskoj, čija je donacija rezultat dobrosusednih odnosa, koji su, kako je naveo, najbolji u istoriji.

Predsednik gradske skupštine Balint Pastor istakao je da ga raduje ovaj spoj tradicionalnog i modernog, što je ova zgrada i postala, te da je ona sada ispred mnogih u okruženju. Naveo je da smatra da sve što čini duh Subotice treba negovati i očuvati, ali da to ne znači da građani, profesori, istraživači ne treba da koriste moderne mogućnosti.

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.