blank

Počeli Zavičajni dani

blank

Sinoć su na centralnom gradskom trgu počeli Zavičajni dani, manifestacija koja neguje srpsku kulturu i tradiciju i koja se ove godine održava osmi put. Učenice Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole iz Subotice otpevale su himnu „Bože pravde“, a zatim je usledio kulturno-umetnički program, kao i pozdravna reč gradonačelnika Stevana Bakića.

Bakić je naveo da će narednih dana Subotičani imati priliku da vide kulturne sadržaje iz svih srpskih zavičaja, od Subotice do Prijedora i od Feneka do Pakraca. Istakao je da su se Srbi kroz istoriju često selili, ali da su te seobe često bili progoni i nasilna proterivanja. Kako je naveo, prošle godine je obeleženo 330 godina od Velike seobe Srba, tokom koje je desetine hiljada porodica napustilo svoj zavičaj u Staroj Srbiji i 1690. godine došlo na ovaj severni prostor.

Gradonačelnik je podsetio da je sledeći masovniji dolazak naroda u ove krajeve bilo naseljavanje solunskih junaka posle Prvog svetskog rata, te da je ove godine obeleženo sto godina od nastanka Novog Žednika i Višnjevca, koje su osnovali srpski dobrovoljci. Dodao je da je Subotica dolaskom tih vrednih ljudi iz Like, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih krajeva, obogaćena do današnjih dana.

blank

„Njima su se, posle Drugog svetskog rata, pridružili i mnogi zaslužni učesnici borbe protiv fašizma, a 1995. godine i hiljade prognanih u zločinačkoj akciji ‘Oluja’. Dakle, svi subotički Srbi, bili oni iz vremena cara Jovana Nenada ili od Velike seobe ili kolonizacije i izbeglištva – svi su predstavljeni u ovim ‘Zavičajnim danima’. Subotica je, kao retko koji grad, stecište svih srpskih tradicija i sve punoće i bogatstva srpske kulture. Na to smo posebno ponosni“, naglasio je Bakić.

On je ukazao na to da se Grad nakon dugo vremena podsetio tragične 1941, kada su Srbi proterivani iz Subotice, kada su stradali u borbi protiv okupatora i kao nevine žrtve zločina.

„Prvi put smo, posle mnogo vremena, zvanično kao Grad podsetili na tragičnu 1941. godinu, kada je ovaj spomenik caru Jovanu Nenadu, naspram kojeg stojim, srušen i obezglavljen. Kada je logor Šarvar uzimao živote istih onih Srba koji su samo dvadeset godina ranije osnovali svoja naselja na teritoriji grada Subotice. Nismo zaboravili ni godišnjicu formiranja logora smrti Jasenovac, o kojem smo otvorili izložbu u Gradskoj kući tokom maja ove godine“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da će do kraja godine biti relaizovana odluka Gradskog senata iz 1920. da se kralju Petru Prvom Oslobodiocu podigne spomenik u Subotici.

U prigodnom kulturno-umetničkom delu programa koji je usledio nastupili su dvanaestogodišnja Ena Gogić iz Kikinde, solista grupe „Čuperak“, te sastav „Fenečki biseri“ iz Jakova, kojima je Borivoje Vukajlović uručio povelju Saveza srpskih udruženja Severnobačkog upravnog okruga za izuzetan doprinos razvoju i očuvanju srpske kulturne baštine. On je, takođe u ime Saveza, predstavnici višečlane porodice Milenko uručio poklon-vaučer.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.