blank

Počinju radovi na fasadi Gradske kuće

blank

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor saopštio je posredstvom svoje „Fejsbuk” stranice da će uskoro početi radovi na uklanjanju i bezbednom odlaganju dekorativnih elemenata sa fasade Gradske kuće, te da je već potpisan ugovor sa izvođačem radova.

On je naveo da većih intervencija na fasadi Gradske kuće nije bilo više od trideset godina, kada je obnovljena severna fasada, a da je sredinom devedesetih obnovljen toranj. Kako je naveo, unutrašnji prostori su u zadovoljavajućem stanju, dok su na krovu, prozorima i vratima, kao i na fasadi, potrebne hitne intervencije.

„Letos je izrađen sveobuhvatni pregled stanja od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i pokrajinske inspekcije, u kojem se utvrđuju i delovi koji zahtevaju hitne intervencije prvenstveno zbog bezbednosti građana, ali i zbog očuvanja vrednih elemenata od pirogranita izrađenih u celom svetu poznatoj Žolnai fabrici”, poručio je Pastor.

On je naveo da će za ove radove biti obezbeđeno dva miliona dinara, i to zahvaljujući rebalansu gradskog budžeta.

„Ovim će se radovima izbeći postavljanje skele i to na duže vreme oko naše Gradske kuće koja bi inače u velikoj meri kvarila izgled ovog bisera secesijskog stila, pa tako i ambijent celog gradskog jezgra i otežala bi ili onemogućila rad brojnih prodavnica, apoteke i banaka.

Većina radova se izvodi u dvorištu Gradske kuće, što samo neznatno utiče na građane. Sa krova i različitih fasadnih površina treba skinuti i do početka restauratorskih radova bezbedno odložiti oko 50 Žolnai elemenata i desetak ukrasa od kamena”, naveo je Pastor.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 26 stepena Celzijusa. Usled očekivane biometeorološke situacije izvesna opreznost

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.