blank

Poliformno učenje osnovnih matematičkih pojmova – istraživanje subotičkih vaspitača

Poliformno učenje u matematici u predškolstvu je novina u svetu. Ovakav pristup rada u vrtiću predstavio je msr Zoran Ivošević na predavanju „Horizonti 2023”.

blank
Foto: Privatna arhiva

Ovo je bila Ivoševićeva magistarska teza, na kojoj je radio u proteklom periodu, u predškolskoj ustanovi:

„Uspeli smo da dođemo do zaključka da podjednako može dobro da se radi sa decom u vrtiću kao i u osnovnim školama, sa ovakvim pristupom. To je trokomponentni prikaz jednog matematičkog zadatka. Poliformno učenje sam radio sa brojevima. Osmisli se jedna matematička igra gde se detetu ne objasni šta je cilj zadatka već se kroz igru uči o brojevima, ali na više načina i oblasti: kroz boje, oblike i aktivnosti. Svaki segment rada sa decom može da se uči na ovaj način: kroz poliformnost“, ističe Ivošević.

Magistar pedagoških nauka, Zoran Ivošević jedan je od devet stučnih lica u svetu koji se bavi sa interdisciplinarnim pristupom u učenju, četvrti u Srbiji, a prvi koji je ovakav vid učenja uveo u predškolsku ustanovu:

„Ovim sistemom matematika se brže i lakše usvaja, deca brže uče, povezujući više informacija. Sa mnom radi i koleginica Valentina Mojsić koja poliformost radi kroz geometrijska tela i oblike. Oboje smo vaspitači u PU „Naša radost“. Naša mentorka profesorka dr Sanja Nikolić nas je pratila kroz rad, a mi ćemo nastaviti da razvijamo poliformni sistem učenja“, rekao je Ivošević.

blank
privatna arhiva

Zahvaljujući PU „Naša radost“ i direktorima ove ustanove koji su prepoznali naučni rad, vaspitačima Zoranu i Valentini pružila se prilika da učestvuju na Međunarodnoj interdisciplinarnoj konferenciji koju je organizovala po 13. put Visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera.

Cilj ovakvih stručnih skupova je da se razmene iskustva, predstave radovi u oblasti istraživanja, ali i ostvare kontakti za dalji rad u oblasti obrazovanja.

I sama reč „poliformnost“ je novina, a i sam princip rada sa decom u predškolskoj ustanovi, tim koji se poslednju godinu bavi ovim sistemom učenja, skupio je primere u svojevrsni priručnik, kao pomoć u radu studentima, vaspitačima profesorima, a očekuje se da će priručnik iz štampe izaći na jesen u izdanju Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača Subotica. Treba napomenuti da su autori pored Zorana Ivoševića, master vaspitač Valentina Mojsić, prof dr Sanja Nikolić i dr Vlasta Lipovac.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Poliformno učenje osnovnih matematičkih pojmova – istraživanje subotičkih vaspitača”

  1. Bravo Zorane!!!! Vaspitač za primer, nadam se da dolaze nove generacije koje će slediti njegov primer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, intenzivnim radom, rasvetlili su dva razbojništva i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv dvadesetogodišnjeg

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 10 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјna biometeorološka situacija za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.