blank

Prodaje se „Azotara”, uništena fabrika veštačkih đubriva

blank

U pogonima nekadašnje fabrike veštačkih i azotnih đubriva ne postoji više nijedna funkcionalna celina gde bi mogla da se obnovi proizvodnja

Nekadašnja fabrika veštačkih đubriva „Azotara” u naselju Bikovo pored Subotice prodaje se nakon što je stečajni sudija Privrednog suda u Subotici doneo rešenje o bankrotstvu preduzeća.

Na prodaju su, metodom javnog nadmetanja, oglašene nepokretnosti od gotovo 10 hiljada kvadratnih metara građevinskog zemljišta, kao i četiri uknjižena i četiri neuknjižena industrijska objekta, ukupne površine preko 25 hiljada kvadratnih metara, a od pokretne imovine na prodaju je deo laboratorijske opreme. Početna prodajna cena, po tekstu oglasa o prodaji, iznosi 100.090.796 dinara, a licitacija je zakazana za 3. jun ove godine.

„Azotara” je u stečaju od 28. novembra 2019. godine, a rešenje o bankrotstvu doneto je šest meseci kasnije, marta 2020. godine. Na osnovu prijava poverilaca u stečajnom postupku je utvrđeno da dugovanja „Azotare” iznose blizu 10 milijardi dinara. Fabriku veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja 22. novembra 2006. godine kupio je preduzetnik Peđa Mališanović za iznos od 433 miliona dinara. Mališanović je do tada imao firmu „Azohem” koja se bavila mešanjem i pakovanjem veštačkog đubriva. U trenutku kupovine obećao je da će zaposliti 120 radnika i poštovati sve ugovorne obaveze.

U međuvremenu, iz „Azotare” je stizalo više vesti o problemima nego o proizvodnji. Tako je 2011. godine preduzeće bilo duže od godinu dana u blokadi i trebalo je po tadašnjem zakonu, automatski da ode u stečaj. Dug je izmiren, a u tom periodu i Fond za zaštitu životne sredine finansira preseljenje „Azohema” u „Azotaru” jer su građani subotičkog stambenog naselja Makova Sedmica godinama protestovali zbog zagađenja koje je ova hemijska industrija pravila.

Udruženje građana „Solidarnost”, koje se bori za prava radnika oštećenih privatizacijom 2012. godine, saopštilo je da im se obratilo 115 radnika kojima je pola godine kasnila zarada. Radnici „Azotare” zabrinuti su za sudbinu, ali i preduzeće koje se, kako su naveli, uništava. „Solidarnost” podseća da je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine uložio 40 miliona dinara u proizvodnju kristalnih đubriva u „Azotari”, a da je taj pogon postojao samo dok su kamere slikale gradsko i pokrajinsko rukovodstvo. „Azotara” nikada nije proizvodila kristalna đubriva, a „Solidarnost” iznosi i ono što se dugo u javnosti nagađalo, da je pogon azotne kiseline, koji predstavlja srce fabrike, devastiran, da se uređaji i oprema seku i prodaju kao otpad.

Krajem 2012. godine Mališanović je uhapšen uz grupu rukovodilaca „Agrobanke” jer je uz garanciju, lažno preuveličane vrednosti svojih firmi „Azohem”, „Azotara” i poljoprivrednog dobra „Mala Bosna” dobio kredit u iznosu od 20 miliona evra i novac prosleđivao na svoje druge firme. Mališanović je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu februara 2021. godine u slučaju „Agrobanka” osuđen na dve godine i dva meseca zatvora zbog zloupotrebe odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Oglasom o javnom nadmetanju koji je sada objavljen, prodaje se veći deo nekadašnje „Azotare”, ali na tom prostoru postoji još nekoliko preduzeća, od kojih neka i u stečaju, a koja se povezuju sa Peđom Mališanovićem. Takođe, deo građevinskog zemljišta u vlasništvu je i „Železnica Srbije” i tu postoji industrijski železnički kolosek.

U fabrici veštačkih đubriva „Azotara” već godinama nema proizvodnje, a u pogonima koji su ostali ne postoji funkcionalna celina koja bi omogućila da se proizvodnja i obnovi. Prodaja „Azotare” tako i nije prodaja fabrike u koju je privreda Subotice i Jugoslavije sedamdesetih godina uložila 50 miliona dolara već prodaja lokacije kao građevinskog zemljišta, u susedstvu železničkog koloseka.

Politika

Foto: Jutjub, printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 17 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija povolјno će uticati na

Detaljnije »
blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.