blank

Spomen obeležje u kasarni u Bačkoj Topoli priznanje za 45 palih heroja u ratovima 90-ih

Juče su, u kasarni „Bačka” u Bačkoj Topoli, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, kao i ministar odbrane Miloš Vučević otkrili spomenik palim borcima u ratnim dešavanjima 1990-tih godina sa teritorije Bačke Topole.

blank
Foto: Subotičke.rs

Prisutnima se obratila Verica Kaluđerović , predsednica Udruženja ratnih vojnih invalida i supruga jednog od poginulih koja je istakla je jedan od glavnih ciljeva bila izgradnja spomen obeležja za 45 poginulih:

“Ovaj narod je u celoj svojoj istoriji dao previše mladosti, dali su najvrednije što su imali za budućnst svih nas”, istakla je Verica Kaluđerović.

Nikola Selaković, ministar za boračka pitanja je u novembru, kada je položio kamen temeljac za izgradnju spomen obeležja naveo činjenicu da je 45 borca sa teritorije opštine Bačka Topola dalo svoje živote u odbrani Otadžbine od 1990-1999. godine:

“Ovaj spomenik je posvećen ljudima koji su imali veliko srce i imali mnogo ljubovi. Ovi ljudi čija su imena uklesana su oni koji su veličinu svoje ljubavi dokazali svojom žrtvom. Onom najvećom”.

Miloš Vučević, ministar odbrane Republike Srbije rekao je su pali borci održali svoju reč da će otadžbinu braniti bez obzira na opasnost. Istakao je da su porodice i prijatelji koji se sećaju poginulih boraca spasili ih od zaborava, a da je Srbija ovim činom takođe to učinila:

“Taj surovi zastor zaborava koji istorijski neretko krasi naš narod, pao je i na borce, pa smo imali više decenija da ih niko nije pominjao. Valjda treba da se stidimo pred ubicama. Oni koji su sačuvali sećanje na njih i da istina dočeka svetlost dana su njihove porodice. A od skoro i Srbija je odala na ovaj način poštu poginulima. Porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima želim da se zahvalim. Neka je večna pomen herojima”, rekao je Vučević, ministar odbrane Republike Srbije.

Bistu vojnika u čast Iisećanje palim borcima izvajao je vajar Franjo Mačković, po ideji Ljubice Dašić, a vojni sveštenik Ljubiša Čović osveštao je spomen obeležje u kasarni “Bačka” u Bačkoj Topoli.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.