blank

SAOPŠTENJE SSP-a Subotičani u životnoj opasnosti zbog nebrige i nekompetentnosti gradske vlasti

blank

Gradski odbor SSP-a poziva sve građane koji su pretrpeli bilo kakvu imovinsku štetu zbog navedenih dešavanja da se u što kraćem roku obrate pravnoj službi Čistoće i zelenila, u vezi sa naknadom štete

Subotički odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je danas da je, kako je navedeno, neodgovorno i nestručno rukovođenje Javnim komunalnim preduzećem “Čistoća i zelenilo” dovelo do ogromne materijalne štete koja je tokom poslednja dva dana naneta građanima Subotice, te da stabla u okolini stambenih objekata, parkova i šetališta nisu rezana i oblikovana u meri koja je neophodna da bi građani bili bezbedni.

“Zbog toga je tokom 26. i 27. decembra, kada je padala ledena kiša, došlo do mnogobrojnih odlamanja velikih grana, kao i do rušenja čitavih stabala po gradskim ulicama i parkovima, pri čemu je građanima načinjena velika materijalna šteta.

Zašto moraju da se dogode ovakve situacije, koje samo pukim slučajem nisu prerasle u tragedije, da bi preduzeće Čistoća i zelenilo radilo svoj posao za koji ga plaćaju građani Subotice? Da pojasnimo: gelegunja, bođoš ili američki koprivić, kako god ih zvali, drveće je koje bez ikakvog problema može da živi čak i 200 godina. Dobro podnose sušu i jače vetrove, ako su leta hladnija od onog što njima pogoduje potrebno ih je zaštititi dohranom, da zimi ne bi došlo do smrzavanja i opadanja grana usled ledenog ili snežnog taloga.

Osim toga ova stabla vole krečnjak, pa se mogu „okrečiti“. Ako bi to kvarilo estetiku ulica, oko njih se može posuti kalcijum-karbonat (odnosno stočna kreda, čija je cena mizerno mala, a putem javne nabavke verovatno bi bilo još jeftinija). Za zaštitu od štetočina trebalo bi stabla prskati insekticidom i fungicidom (cena količine za 10l vode je oko 200 dinara u maloprodaji), eventualno ih u proleće tretirati folijarnom ishranom, ali pre svega je potrebno poseći bolesne grane i stručno ih orezati, da bi stabla imala težinski izbalansiranu krošnju.

Ove radnje za “ekonomskog tigra” kakav je Grad Subotica ne bi smele da predstavljaju veliki trošak.
Stranka slobode i pravde je spremna da vam savetima pomogne da se ovakvi problemi rešavaju sistematski i stručno, za šta vas građani inače uredno plaćaju svakog meseca i što je zadatak vašeg rukovodstva – u konkretnom slučaju, pre svega vašeg fitofarmaceuta i pejzažnog arhitekte, naravno pod pretpostavkom da ih imate.

Gradski odbor SSP-a poziva sve građane koji su pretrpeli bilo kakvu imovinsku štetu zbog navedenih dešavanja da se u što kraćem roku obrate pravnoj službi Čistoće i zelenila, u vezi sa naknadom štete. Smatramo da, ako postoji obaveza svakog građanina da plati mesečni račun prema ovom preduzeću, onda postoji i pravo svakog građanina da zbog nemara istog nadoknadi pretrpljenu štetu”, navedeno je u saopštenju SSP-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.