blank

Subotičanka Milica Vlaisavljević najbolji diplomac Medicinskog fakulteta

blank

Sto najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji dobiće posao u dvadeset zdravstvenih ustanova širom Srbije. Najbolji u svojoj generaciji dobili su priliku da sami izaberu u kojim klinikama i bolnicama žele da započnu karijeru, a među njima je Subotičanka Milica Vlaisavljević, rođena Durković, najbolji diplomac Medicinskog fakulteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 10. Juče su se u Palati Srbija diplomci sreli sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorima zdravstvenih ustanova.

Milica je za specijalizaciju, budući da kao najbolji diplomac na to ima pravo, od ministra Lončara zatražila pedijatrijsku psihijatriju. Želi da se bavi genetikom i razvojnim poremećajima dece, te da doktorira genetiku, kao i njena majka dr Jasmina Durković. Tražila je da radi u Institutu za mentalno zdravlje pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, u kom se nalazi Republički genetski centar. Ministar zdravlja Lončar je to odobrio i Milica je dobila specijalizaciju i kliniku po želji. Pozvana je na dodelu posla kod predsednika Vučića.

„Medicina je bila logičan izbor, mama je klinički genetičar, a tata oftalmolog. Dva lekara u porodici je, ipak, mnogo. Moj muž je, srećom, inženjer”, navela je kroz šalu Milica za „Večernje novosti”.

Kako Subotičke.rs saznaju, Milica je na svakoj godini Medicinskog fakulteta dobijala priznanje od dekana fakuleta da je najbolji student fakulteta. Prošle godine, na obeležavanju stogodišnjice postojanja našeg najstarijeg medicinskog fakulteta, Milica je proglašena za najboljeg diplomca. Proglašena je i za najboljeg studenta Univerziteta u Beogradu, te joj je u Rektoratu svečano uručena Povelja Nikole Spasića.

Svako leto provodila je sa svojom majkom u subotičkoj Opštoj bolnici, u Kabinetu za genetiku. Zajedno su napravile naučni model genetskog skrininga na trudnicama za zdravo potomstvo. Od direktora Svetske naučne baze u Americi dobile su potvrdu da su dale nemerljiv doprinos medicini kao nauci.

Sva njena naučna istraživanja rađena su na populaciji Subotice. Želja joj je da kao i njena majka bude doktor nauka genetike i specijalista za razvojne poremećaje kod dece. Milica i njena majka planiraju da nastave saradnju.

Podsećamo, Miličina majka Jasmina Durković je klinički genetičar subotičke Opšte bolnice, prvi subspecijalista klinički genetičar u Srbiji i do današnjeg dana jedini klinički genetičar koji ima najviše kliničko zvanje primarijusa i doktora nauka. Ona je i specijalista pedijatar sa dve specijalizacije. Napisala je više od pedeset naučnih radova. Uprkos postignućima, dr Durković je proletos skoro ostala bez posla nakon neosnovanih optužbi koje je direktor subotičke bolnice Slobodan Puškar izneo, o čemu su Subotičke.rs pisale, a s obzirom na to da je ona jedini genetičar u ovom delu zemlje, bio bi zatvoren veliki genetski centar koji radi pune dvadeset tri godine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.