blank

Subotičke šume liče na deponije posle odlaska migranata (VIDEO)

YouTube video

Poslednjih nekoliko godina Subotičke šume su bile u fokusu iz nekoliko razloga. Prvi put pre tri godine kada se desio veliki požar u kome je izgorelo preko 20 hektara niskog žbunastog rastinja i šume.

Potom je seča šuma – planska ili ne, bila predmet rasprave, kao i pošumljavanje određenih ogolelih delova, a onda je usledila migrantska kriza. Šumski pogranični pojas, poslednje tri godine vrveo je od migranata iz Sirije, Avganistana, Maroka, pa su se kroz Radanovačku, Jasenačku, Hrastovaču, umesto tišine, cvrkuta ptica, oglašavanja životinja, mogli čuti samo štektaji puščanog oružja. Sve navedeno za „pluća Subotice“ bilo je skoro pa pogubno.

Kad se zna koliko je vremena potrebno da izraste drvo, potom šuma, koja grad Suboticu štiti od erozije tla, zagađenja, peska koji nemilice pokriva nije teško zaključiti sa koliko pažnje, znanja i ljubavi treba da se odnosimo prema ovom eko sistemu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Nažalost, odlaskom u šumu, mogli smo, da se na licu mesta, uverimo kakav je ekocid u pitanju. Posle akcije krajem oktobra i novembra kada su policijske i vojne snage izmestile migrante iz subotičkih šuma, ostalo je smeće.

Dok smo hodali od Malog Radanovca, delova Palića, Treseta, Jasenačke šume mogli smo da konstatujemo da je na određenim delovima šuma devastirana, ali je taj proces pustošenja tek započeo. Količine metalnih limenki, baterija, plastike i ostalog smeća koje su migranti bacali oko sebe još dugo će trovati tlo i vegetaciju na ovim prostorima. Osim ako se ne organizujemo da to u što kraćem roku počistimo.

Na nekim mestima, nepregledne planine smeća predstavljaju ozbiljnu opasnost za ljude, biljni i životinjski svet. Ako znamo da je za plastiku potrebno 1.000 godina da se razgradi, plastičnu kesu 240, konzervu od 80 do 100 godina, onda je jasno šta štetne materije iz tih proizvoda rade okolini.

blank
Foto: Subotičke.rs

Korodiranje konzervi, limenki u tonama smeća ubzavaju se u prirodi, pogotovo u peskovitom tlu u kome se nalaze, radom vode i peska a sitne čestice koje potom zagađuju okolinu nisu merljive.

Ono što je šetnjom kroz šumu bilo posebno uočljivo bile su duboke jame u koje su zakopavane velike količine smeća. Na krajnjim obodima Subotičke šume, ljudi koji žive u blizini, svakodnevno sprovode akciju čišćenja smeća. Organizuju se sami i u zavisnosti od mogućnosti šire krug delovanja. Do sad se skupilo nebrojeno mnogo vreća punih raznog otpadnog materijala, koje se potom iznese na ivicu ili do kontejnera.

blank
Foto: Subotičke.rs

Prva sledeća velika akcija u organizaciji „Inicijativa – zaštitimo šume Subotice“ i Ekoslavije biće održana sledećeg vikenda 23. marta. Ova inicijativa proizašla je iz hitne potrebe da se spreči dalji ekocid šume i sve opasne materije iznesu kako bi se dala što bolja šansa šumi da se obnovi.

Nekoliko udruženja koje brine o prirodi organizuje akciju čišćenja šume na dva punkta u subotu, 23. marta. Kod Antuš čarde i Staze zdravlja Tresetište je okupljanje u jutarnjim satima, a svi koji vole čist vazduh, šumu, neka ponesu rukavice, vreće i akcija može da počne.

Ovo je samo jedna u nizu akcija koje će se raditi za spas Subotičkih šuma. Prva svakako nije, a neće biti ni poslednja obzirom da se oko nelegalnih migrantskih kampova koji su bili podignuti i u delovima šume sa prvim redom zaštite nalazi mnogo smeća. Procenjuje se da postoji oko 30-tak takvih punktova gde se od smeća ne vidi ništa drugo.

Šuma je potrebna nama. Sada smo mi potrebni šumi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, intenzivnim radom, rasvetlili su dva razbojništva i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv dvadesetogodišnjeg

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 10 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјna biometeorološka situacija za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.