blank

Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a

Petnaest godina Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata biće obeleženo Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici sutra, 11. aprila 2024. godine, sa početkom u 19 časova.

blank
Foto: Subotičke.rs

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata osnovan je krajem marta 2008. godine Odlukom Izvršnog veća AP Vojvodine i Hrvatskog narodnog veća u Republici Srbiji u cilju očuvanja, unapređenja i razvoja kulture hrvatske zajednice u Vojvodini.

“70 tiskanih publikacija, najčešće naučnog karaktera, tri nosača zvuka, dva časopisa – godišnjak za znanstvena istraživanja, drugi je časopis za književnost i umjetnost – Nova riječ. Imamo 70 održanih znanstvenih kolokvija, više destina organizovanih stručnih skupova. Osnovali smo zavičajnu knjižnicu Biblioteka Kroatika, razvojni projekti arhivske i knjižničke građe Hrvata u Vojvodini, katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini u Republici Srbiji. Realizirano je desetak znanstvenih istraživanja i nagrade u izdavaštvu” – navela je Katarina Čeliković, direktorica ZKVH i dodala kako je osnažena kultura sećanja putem dva projekta, kao potpisani  sporazumi sa visokoškolsnkim znanstvenim institucijama.

Zaposlenici Zavoda počeli su sa radom 1. januara 2009. godine i od tada u prvoj stručnoj ustanovi hrvatske kulture u Vojvodini rade u saradnji sa institucijama, ustanovama, hrvatskim kulturnim društvima i velikim brojem saradnika iz Vojvodine, Hrvatske i Mađarske. Fokus u radu je očuvanje, razvoj i prezentacija baštine i savremene kulture, naučnim, stručnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima u oblasti kulture, umetnosti i nauke vojvođanskih Hrvata. Navedene aktivnosti su iz oblasti bibliografije i arhivistike, upravljanja i obrazovanja u kulturi i u podsticanju i organizovanju hrvatskih kulturno-proizvodnih zajednica u Vojvodini.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.