blank

Svetski dan Roma obeležen i u Subotici

Nizom manifestacija u kojima su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, Edukativni centar Roma kao i sveokupna romska zajednica, juče je u Subotici obeležen Svetski dan Roma.

blank
Foto: Subotičke.rs

Predstavnici ove zajednice na čelu sa predsednikom Edukativnog centra Roma, Stevanom Nikolićem, razgovarali su danas sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem koji je izrazio poštovanje ovoj zajednici, ali i čestitao ovaj značajan datum.

“Razgovarali smo o obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju, kao i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, ali i romskoj kulturi. Druga faza Romasted programa je uspešno završena i nastavlja se saradnja i pomoć. Grad Subotica je opredelila 1 750.000 hiljada dinara za unapređenje života pripadnika ove zajednice, kao i 400 hilajda dinara za organizaciju Svetskog dana Roma, million dinara za kupovinu udžbenika za ućenike iz šest osnovnih škola i 350 hiljada dinara za unapređenje uslova stanovanja pripadnicima romske nacionalnosti” – istakao je Bakić i dodao da će i ove godine romska zastava biti istaknuta na balkonu Gradske kuće kao i na objektima mesnih zajednica Peščara i Mali Bajmok gde živi veliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice.

blank
Foto: Subotičke.rs

Stevan Nikolić, predsednik Edukativnog centra Roma svoj život je posvetio poboljšanju uslova života svog naroda, istakavši da su vrata lokalne samouprave za Rome uvek bila otvorena i da se ova zajednica tu oseća kao kod svoje kuće. Za njega, cilj je stečena znanja podeliti sa ostalim zajednicama. Velika želja i odgovornost je da se zajednica implementira u društvo:

“Mi želimo aktivnu romsku zajednicu koja je ravnopravna sa ostalim nacionalnim zajednicama u Subotici da svi zajedno činimo jedan nacionalni mozaik koji će dalje širiti interkulturalni krug i koji će svakom dati mogućnost da se razvije u skladu sa svojim potrebama. Bitan faktor u tom momentu je politička volja. Čestitam svim Romima Svetski dan Roma i da dodam O nama – nikad bez nas”, zaključio je Nikolić.

Obeležavanje Svetskog dana Roma nastavlja se izložbama, predavanjima, plesom i igrom, čime se i Subotica pridružila poštovanju ove narodne, romske baštine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusa. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.