blank

Vazduh u gradu jutros bio veoma zagađen

blank

Vrednosti zagađenja vazduha očitane na mernoj stanici portala Subotičke.rs jutros u 8 sati i 42 minuta

Jutros u osam časova merna stanica našeg portala, koja kontroliše kvalitet vazduha u gradu, očitavala je vrednost 222 za udeo čestica PM10 po kubnom metru vazdušnog prostora, što je znatno iznad dozvoljenih vrednosti.

blank

Vrednosti zagađenja vazduha očitane na mernoj stanici portala Subotičke.rs u ponedeljak (18 časova i 36 minuta)

U ponedeljak, nešto posle pola sedam uveče, udeo PM10 čestica po kubnom metru vazduha u gradu iznosila je više od 500.

blank

Dobar kvalitet vazduha podrazumeva da je udeo čestica PM10 u vazduhu ispod 40, a umereno dobar kvalitet vazduha obuhvata udeo čestica PM10 između 40 i 80.

Naš portal uskoro će postaviti na sajt stalnu rubriku posredstvom koje će Subotičani direktno sa naše merne stanice moći da prate stepen zagađenja vazduha u gradu.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj za Subotičke.rs kaže da je tokom poslednjih približno nedelju dana došlo je do temperaturne inverzije i da se, praktično, vazduh malo kretao, odnosno da je “pritisnut” ka zemlji, pa su se emisije čestica od loženja i saobraćaja dugo zadržavale nad gradom.
– Na žalost, zbog lošeg sistema pomoći građanima da pređu na bolji sistem grejanja i postave efikasnije peći, kao i zbog izuzetno lošeg loživa poput lignita, sirovih drva većinom sečenog iste godine u kojoj se upotrebljava, te zbog kriminalnog spaljivanja plastike, gume i tekstila, dolazi do ovakvih po život opasnih emisija štetnih čestica. Rešenje je uspostavljanje lokalnog fonda za energetsku efikasnost koji bi na bazi revolving fonda pomagao građanima da izoluju objekte, promene stolariju i uvedu bolje načine grejanja kao što su efikasne peći, solarni kolektori i toplotne pump – kaže Kalmar.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.