blank

“Zelena oaza Subotice” traži gasifikaciju opštine

Predsednik Udruženje građana „Zelena oaza Subotica“ Mihajlo Ždrnja danas je ispred Gradske kuće održao press konferenciju na kojoj je zatražio od nadležnih da reši problem nedostatka gasne infrastrukture u gradu i okolnim mesnim zajednicama, a građane pozvao da potpišu peticiju „Gasni priključak za 1 dinar“ koje je pokrenula “Zelena oaza”.

Mihajlo Zdrnja
Foto: Subotičke.rs

Ždrnja je objasnio da je ova peticija važna iz više razloga. Firma “Telefonija” koja je radila gasifikaciju 12 naselja u okolini Subotice, otišla je u stečaj i ne zna se da li može da se proveri funkcionalnost tih gasnih instalacija koje su tada postavljene, kao i nužna potreba gasifikacije Subotice i okolnih naselja kako bi se smanjila zagađenost grada i okoline.

“Želimo da pošaljemo poruku građanima da je bitno da gasifikujemo celu opštinu prvenstveno zbog javnog zdravlja. Nije dovoljno da recimo Milan, Pera ili Žika ima gasni priključak kad oko njega ima 10 – 15 komšija koji lože. Subotica kao grad koji nema tešku industriju je zagađen prvenstveno individualnim ložištima. Najveći zagađivači smo mi sami. Mi kao udruženje izlazimo sa ovim zahtevom da je jedno od rešenja masovna i planska gasifikacija subotičke opštine i zato je cilj da taj gasni priključak, mora da bude besplatan”.

Gasna infrastruktura je u 12 naselja postavljena još pre par godina, a mesne zajednice kao što su Dušanovo, Čantavir, Višnjevac, Novi Žednik, Stari Žednik, Đurđin, Bajmok, Gornji Tavankut, Donji Tavankut, Ljutovo, Mala Bosna, Bikovo, Đurđin i dalje su bez priključka za gas.

Ždrnja je pozvao sve građane da se priključe peticiji i da u svojim mesnim zajednicama daju podršku ovom projektu. Istakao je da ovo nije njegova lična peticija, niti udruženja koje zastupa, već svih nas kojih se tiče kakav vazduh udišemo. Napomenuo je da su opštine kao što su Bačka Topola ili Sombor rešili ovaj problem gasifikacije i gasnom mrežom pokrili svoju opštinu.

Udruženje građana „Zelena oaza Subotica“ će u narednih mesec dana prikupljati potpise građana posle čega će se peticija proslediti u Gradsku kuću. Mihajlo Ždrnja je istakao da bi bilo dobro dobiti odgovor na pitanje šta je sa firmom “Telefonija” koja je radila na gasnoj infrastrukturi, pa da se po dobijanju istog, pristupi rešavanju zagađenja vazduha i eventualno, novim planovima po ovom pitanju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.