Eleonora Paći, inženjer pejzažne arhitekture iz Pokreta gorana Subotice, pozvala je u izjavi za naš portal građane da uoči praznika kupe jelke sa busenom, zato što time doprinose očuvanju okoline.
– Jelke sa busenom mogu preko dvadeset dana da prežive u kućnim uslovima – kaže Paći. – Pre nego što ih unesemo, potreban im je period adaptacije od najmanje dva dana u prostoriji sa temperaturom od petnaestak stepeni. To može da bude podrum, garaža ili zatvorena terasa. Višednevna adaptacija je neophodna i posle praznika, kada jelku treba da vratimo u prirodu. Kada jelku unesemo u dom, veoma je važno da ne bude blizu radijatora, peći i drugih izvora toplote – kaže Paći.
Paći preporučuje zalivanje jelke svakog drugog-trećeg dana, vodom sobne temperature. Kaže da je podjednako važno orošavati jelku.
Paći podseća da je svako svako drvo mala fabrika kiseonika i da nije vredno seći stabla jele zbog jedne novogodišnje noći.