blank

Šta je heliko bakterija, koji su njeni simptomi i kako da je izbegnete?

Često čujete da kada neko ima problem sa želudcem kao glavni uzrok navodi Heliko bakteriju.

blank
Foto: Pixabay

Nutricionista Ivana Mišić pokušala je da bliže pojasni kakava je to ustvari bakterija i na koji način možete prepoznati simptome.

Heliko bakterija odnosno Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja najčešće dovodi do infekcije u stomaku. Ona je sitna, gram negativna bakterija spiralnog oblika sa velikom sposobnošću preživljavanja. Ovo je ujedno i jedina bakterija koja može da opstane u izuzetno kiselom okruženju želuca i na temperaturi od 37 i više stepeni i vrlo je pokretljiva.

Smatra se da gotovo polovina svetskog stanovništva u svom organizmu ima heliko bakteriju, ali mnogi to ni ne znaju zbog izostanka simptoma.

Koji su simptomi?

• Bolovi u stomaku koji su jači kada je stomak prazan. Bol je uglavnom tup.
• Nadimanje
• Mučnina
• Gubitak apetita
• Često podrigivanje
• Nenamerni gubitak kilograma
• Bol u stomaku praćen osećajem peckanja

Na koji način se proverava da li imate Heliko bakteriju:

– laboratorijski test krvi na antitela heliko bakterije – Antitela su proteini koje imuni sistem proizvodi da bi se oslobodio bacila. Obično ostaju u našem organizmu u slučaju da se ponovo borimo sa istom bakterijom. Pozitivan test može pokazati ranu izloženost Helicobacter pilori, ali ne i aktivnu infekciju.

– test daha kojim se može uočiti ugljenik koji stvara heliko bakterija nakon popijenog rastvora. Test daha zahteva mnogo vremena i može biti težak za dijagnostiku, naročito kod dece.

– test stolice na Heliko bakteriju takođe nije previše precizan jer pokazuje samo prisustvo bakterije, ali ne i težinu infekcije.

– Gastroskopija je najprecizniji način za utvrđivanje prisustva bakterije i težine infekcije istom.

Kako izbeći dobijanje ove bakterije?

Heliko bakterija se može izbeći ukoliko se redovno pridržavate sledećih pravila:

– Perite ruke redovno, naročito pre i posle jela.

– izbegavajte da pijete vodu sa nepouzdanih izvora, već samo bakteriološki proverenu.

– Izbegavajte konzumiranje hrane sa čijim načinom pripreme niste upoznati

– Dobro operite voće i povrće pre jela

Izvor: Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.