blank

Stručnjak: U Srbiji 2023. bilo 13 donora organa, potrebno bar 50-60

U Srbiji je u 2023. godini bilo 13 donora organa, a adekvatan broj donora, u odnosu na broj stanovnika, bio bi između 50 i 60, izjavio je danas predstavnik Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Vojislav Radosavljević.

blank
Foto: Unsplash

„Zdravstveni sistem koji može da zadovolji potrebe svojih pacijenata, građana, treba da ima 10 donora na milion stanovnika godišnje. To znači da bi u Srbiji, broj od 50-60 donora bio adekvatan i koji bi pomogao da se smanjuju liste za transplantacije“, rekao je Radosavljević.

Od tih 13 donora, kako je dodao, transplanitrano je 35 organa i šest rožnjača, od čega su najveći deo bili bubrezi (23), kao i pet srca i četiri jetre.

Uz transplantaciju bubrega od donora (kadaverične transplantacije), prema rečima Radosavljevića, tokom 2023. godine obavljeno je i 29 transplantacija bubrega od srodnika pacijenata, takozvanih „živih transplantacija“.

Radosavljević je dodao da je od početka ove godine bilo šest živih transplantacija bubrega i jedna kadaverična transplantacija dva bubrega, kao i da su sve transplantacije bile uspešne.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.