blank

Broj gazdinstava (za sada) „lov u mutnom“: Šta kaže popis, a šta eAgrar?

Prava slika o stanju poljoprivrede i navodnom drastičnom smanjenju broja poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji biće poznati tek onda kada se objave i obrade objedinjeni podaci, koji su prikupljeni tokom nedavno završenog popisa poljoprivrede u Srbiji, pa se uporede sa podacima iz eAgrara.

blank
Foto: Subotičke.rs

Više eksperata iz ove oblasti odbilo je da komentariše rezultate popisa za Novu ekonoiju, jer „preliminarni podaci ne moraju da budu i finalni“, a mnoge stavke u njima nisu još za analizu.

Dodaju i da je neophodno najpre razjasniti razlike u broju gazdinstava prijavljenih preko eAgrara i onih koja su evidentirana popisom.

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima popisa poljoprivrede, u Srbiji je 2023. godine bilo registrovano 508.365 poljoprivrednih gazdinstava, što je za deset odsto manje nego 2018. godine (tada ih je bilo 564.541).

Sa druge strane, aplikaciju eAgrar, koja od prošle godine služi kao digitalni registar za poljopirivredu u Srbiji, preuzelo je 330.000 poljoprivrednih gazdinstava, preneo je nedavno STIPS (Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije).

Kako se podseća, prethodno je u eAgraru bilo registrovano preko 450.000 gazdinstava, ali je kasnije broj smanjen za 120.000.

Institucije još uvek nisu objasnile da li je ta brojka manja zbog „fiktivnih“ gazdinstava, prelazak u stanje mirovanja, ili nekog trećeg uzroka.

Poređenja radi, prema popisu poljoprivrede koji je obavljen 2012. godine, u Srbiji je bilo 631.552 poljopirivredna gazdinstva.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.