blank

Od sutra ćete za vozačku dozvolu za automobil morati da iskeširate 108 hiljada dinara

Pet autoškola koje su do 2020. godine poslovale na teritoriji Subotice, poslednje povećanje cena svojih usluga odradili su pre korone, svetske krize i ratnih dešavanja u Evropi.

blank
Foto: Pixabay

Tada je cena polaganja u auto-školama bila 85 hiljada dinara, a otvaranjem nove dve škole, cene za obuku vozača razlikovale su se od jedne do druge i do 15 hiljada dinara.

U cenu kompletne obuke spada teorijska obuka, prvi teorijski ispit za buduće vozače, praktična obuka i ispit, i plaćaju se dodatne takse MUP-u i lekarski ispit, što ne spada u cenu obuke.

Poremećaji u poslovanju, otvaranjem novih škola, koje nisu u PDV sistemu, pa samim tim i mogu da koriguju cene do određene mere, za ostale su samo doneli nelojalnu konkurenciju u toj vrsti poslovanja.

Kandidat za polaganje vozačkog ispita uvek traži manju cifru koju treba da plati i koja svakako nije mala, pa tako pojedine škole budu bez mesta za obuku, dok su druge koje ne idu ispod ekonomske cene, jer se ne isplati ni startovati automobil, posle poskupljenja goriva, vozila, radnog sata, poluprazne ili nemaju posla.

Vlada Srbije je propisala minimalnu cenu od 62 hiljade za polaganje vozačkog ispita još 2012. godine u kojoj su sadržani svi troškovi, kao što su cene radnog sata instruktora, predavača i ostalih učesnika u obuci kandidata, a koja je u to vreme bila prihvatljiva i ekonomski isplativa.

Asocijacija auto-škola Srbije traži od Vlade da minimalna cena bude 128 hiljada dinara, više nego duplo. Ovaj zahtev stoji već tri godine, i na njega se ne odgovara.

Postojeće auto-škole u Subotici su se prvi put sastale i dogovorile o zajedničkoj minimalnoj ceni polaganja za vozačku dozvolu, koja će od sutra biti 108 hiljada dinara.

Do sad, u Subotici postoji osam auto-škola, a u najavi je da će se otvoriti još dve. Mnogi odlažu polaganje, koje nije mala stavka u kućnom budžetu, a i broj kandidata je smanjen, pa iako je nužna potreba imati vozačku dozvolu, neki do nje ne mogu doći.

Kvalitetna obuka podrazumeva prvenstveno instruktora koji zna svoj posao i koji ima veliku odgovornost kada stavi svoj potpis na obavljene časove i polaganje, i tako praktično, novog vozača isprati na ulicu, u saobraćaj. Da nisu sve auto-škole na visini zadatka, govori podatak da će 181 škola biti zatvorena, zbog prekršaja, kao što su upisivanje časova koji nisu realizovani i slično.

Poslednjih godina svedoci smo povećanog broja automobila na ulicama, koje nisu postale ni duže ni šire, pa se tako gužve u saobraćaju samo pogoršavaju, ali će ova, nova cena polaganja za vozačku dozvolu to možda malo i korigovati.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.